Интернет реклама УБС

04.12.22

Світи Григорія Сковороди





2 грудня, напередодні 300-ї річниці народження українського філософа і письменника Григорія Сковороди, в Національному музеї історії України (МІСТ) відкрилася Виставка «Світи Григорія Сковороди». На ній представлено артефакти, що репрезентують основні життєві періоди і творчість знаного мислителя та її осмислення нащадками. Сковорода постає у різних іпостасях – як студент, педагог, мислитель та письменник.



На виставці можна побачити, зокрема, копії та оригінали документів про батьків Сковороди, його автографи студентських і викладацьких часів, рукописи та найперші публікації творів, а також спогади про філософа, зібрані Ізмаїлом Срезневським (спогади цінні тим, що їх надавали люди, які самі бачили Сковороду) із власноручними коментарями Дмитра Багалія, одного з найбільш плідних дослідників творчості філософа.
Федір Андрощук, генеральний директор Національного музею історії України: «Григорій Сковорода – знакова постать, яка асоціюється з Україною. Про цю постать, мабуть, знають всі з дитинства. Але разом з тим залишається багато невідомих сторінок з життя Сковороди.»
На відкритті міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко розповів: «Зараз по всій країні відбуваються заходи, присвячені 300-річчю від дня народження Григорія Сковороди: в Полтавській та Харківській областях, у Києві. Радий, що попри війну ми маємо можливість вшанувати пам’ять нашого улюбленого філософа. Для мене особисто Григорій Сковорода – носій духу свободи. Це та цінність, за яку ми зараз воюємо і проти якої воює росія. Ми вважаємо, що Музей Григорія Сковороди в Харківській області був зруйнований спеціально, оскільки жодного вибуху, крім цього, поруч не було. Однак є і гарні новини – і ЮНЕСКО, і місцева адміністрація, і меценати знайшли можливості, щоб провести консервацію музею перед зимою – щоб ми могли його зберегти, а згодом і відновити.» Також міністр відзначив, що 300-річчя Сковороди увійшло до переліку видатних дат ЮНЕСКО 2022 року.

«У цьому виставковому проєкті ми намагаємося відійти від стереотипного погляду на Сковороду як "селянського філософа", "мандрівного мудреця" тощо. Пропонуємо подивитись на нього як на людину свого часу. Григорій Сковорода походив з козацької родини, а отже, з шляхетного стану, спілкувався зі соціальною та інтелектуальною елітою свого часу, віддавав перевагу не ідеям Просвітництва, а також популярним у той час  ідеям містиків», – розповідає науковий консультант виставки, старший науковий співробітник Національного музею історії України, професор Максим Яременко.
Більш детально про «іншого» Сковороду можна дізнатись, відвідавши круглий стіл «Маловідомий та незнаний Сковорода», який музей проведе 3 грудня о 14:00 спільно з Науково-дослідним центром «Спадщина Києво-Могилянської академії» Національного університету «Києво-Могилянська академія». 
Партнери виставки «Світи Григорія Сковороди»: Національна бібліотека України ім. В. І. Вернадського, Національний художній музей України, Центральний державний історичний архів України, м. Київ, Інститут літератури ім. Т. Шевченка НАНУ та Український інститут національної пам’яті.
Свої твори на виставку надали також художник Сергій Луцак та реконструктор одягу Сергій Шаменков. 
Також на відкритті представник Національного банку України Євген Кондратенко  презентував пам'ятну монету, випущену НБУ спеціально до 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди.



Виставка працюватиме до 28 квітня 2023 року, щодня з 10:00 до 17:00. Вхід за звичайним квитком до музею – 90 грн, для школярів/студентів/пенсіонерів – 50 грн. Телефон для відвідувачів – (044) 278-48-64.

Немає коментарів:

Дописати коментар