Интернет реклама УБС

13.12.22

Життя біженців у місті Дніпро





Авторка: Яна Трегубова









24 лютого 2022 року Росія почала повномасштабне вторгнення на територію України. Багато людей були вимушені покинути свої домівки у пошуках більш безпечного місця. Місто Дніпро стало одним з таких, наразі це величезний гуманітарний хаб України. Так що робити біженцям, які тут опинились?
Як дістатися до міста Дніпро
На сьогодні до Дніпра є можливість дістатись будь-яким чином, тобто залізницею, автобусним та автомобільним транспортом.
Якщо ви опинилися в окупованому місті, то евакуюватись з нього можливо тільки автобусним та автомобільним транспортом або взагалі пішки. Організований виїзд населення відбувається за допомогою волонтерів, органів влади або небайдужих мешканців. Транспорт прямує до більш безпечних міст, з яких буде можливість поїхати далі усіма видами транспорту та у будь-якому напрямку.
Людмила та Олександр, Запорізька область, місто Бердянськ :
«Місто ми покинули ще на самому початку окупації, коли можливість прорватися на територію України ще була. Ми виїжджали на власному авто. Заздалегідь домовились з сусідами, які також хотіли евакуюватись, та поїхали. Було лячно, бо ми поїхали на свій страх і ризик. Маленька колона з трьох авто, тоді не було оголошено зелених коридорів, а довкола ходили чутки про розстріляні машини на блокпостах. Нам пощастило і машини пропустили на територію України. Знайомі, які там залишились, кажуть, що зараз вже можливості покинути місто майже немає.»
Евакуація з території, де ведуться запеклі бойові дії виглядає так само як і з окупованих територій. Вона відрізняється лише відсутністю ворожих блокпостів та ускладнена постійними артилерійними обстрілами.
Віталій, Донецька область, місто Лиман :
«Ми з родиною до останнього моменту залишались вдома. Переломним став момент, коли вранці ми вийшли з підвалу, а частини сусідніх будинків на вулиці вже немає, залишились лише уламки. Евакуювались ми на власному авто. Виїжджати було складно через постійні обстріли. Особливо важким був переїзд через міст, що об‘єднує шлях між Лиманом та Слов’янськом, бо він частково пошкоджений. Наразі, як я знаю, з міста краще виїхати евакуаційними автобусами, що організувала місцева влада. Їх супроводжують військові, які розуміються на тому, коли обстріли будуть не такими масивними, щоб поїздка була більш безпечною. Автобуси перевозять мешканців до Краматорська, а звідки або на залізничний вокзал до Покровська, або формують групи та відправляють до Дніпра.»
Виїхати з частково заблокованих населених пунктів набагато легше. Там не ведуться з ранку до вечора артилерійні обстріли та відсутні ворожі війська на шляху. Евакуація можлива як автомобільним, автобусним так і залізничним транспортом. Для евакуації потягом потрібно перевірити поточну карту вокзалів, що працюють. Коли ви впевнені, що вокзал відчинено, тоді шукайте список евакуаційних рейсів. Ці потяги є безкоштовними. Може виникнути ситуація, що станції Дніпро у цьому розкладі не значиться. Це не страшно, у такому випадку потрібно дивитись звичайний розклад руху потягів та заздалегідь купувати квиток.
Дар’я, місто Харків :
«Евакуюватись з Харкова я вирішила на потязі, бо власного транспорту не маю, записатись на безкоштовні евакуаційні автобуси було складно через велику кількість людей, а виїздити за гроші було дорого. Перша складність виникла через проблему як дістатись до потягу. Я жила на Олексіївці, а цей район був віддаленим від вокзалу. Ми згуртувались зі знайомими та викликали таксі, бо разом набагато дешевше, у той час таксисти готові були їздити лише за ціну починаючи від 800 гривень. Машину прочекали десь пів години. Діставшись до вокзалу виникла друга проблема. У інформбюро сказали, що через пошкодження контактних рейок поїзд до Дніпра скасовано на невідомий час. У мене була паніка, бо ночувати на вокзалі бажання взагалі не було.
Але мені пощастило, робітник вокзалу підказав, що я можу дістатися на електричці до Краснограду, а звідки також електричкою вже доїхати до Дніпра. Загалом мій шлях зайняв десь 11 годин, дуже тяжко, бо це був початок березня і на вулиці температура сягала -10 градусів.»
Ці історії доводять, що виїхати можливо за будь-яких обставин, потрібно лише вірити та до останнього шукати способи врятуватися.
 
Житло
Пошук житла потрібно починати ще до виїзду з
дому, якщо є така можливість. Для цього існують такі всеукраїнські сервіси @shelterua_bot або Прихисток.  Вони допоможуть вам знайти людей, які можуть дати вам притулок у різних містах. Якщо там вам не вдалось щось знайти, то рієлтори Дніпра створили спеціальний Telegram-канал
«Житло для біженців».
Для людей, які не мали змоги заздалегідь вирішити питання з розміщенням, у місті Дніпро працює цілодобова гаряча лінія для переселенців.  Звернутися за допомогою можна за такими номерами: 0 891 203 304 та 066 32 82 503.
Андрій та Софія, місто Харків
«Їхати до Дніпра ми вирішили через те, що наша родина знаходиться в окупації, повернутися до них ми не можемо, а перебувати у Харкові ставало дедалі небезпечніше. Це було спонтанне рішення, тому заздалегідь пошуком житла ми не займалися. Лише у потязі вирішили щось думати, знайшли в Інтернеті номер гарячої лінії для переселенців та зателефонували. Там спитати звідки ми й коли приїдемо, потім розповіли про те, куди нас зможуть заселити. Нам пощастило, бо тоді ще були вільні університетські гуртожитки, з яких виїхали іноземні студенти. По приїзду на вокзал вони повідомили адресу, ми туди дістались і нам виділили окрему кімнату для проживання.»
Наразі, за інформацією мера Дніпра Бориса Філатова, у місті Дніпро перебуває орієнтовно 60 тисяч переселенців, але з кожним днем це число збільшується.
Як стати на облік
Для того, щоб отримати гарантовані державою компенсаційні виплати та надалі користуватись програмами допомоги внутрішньопереміщеним особам у місті Дніпро вам потрібно :
Починаючи із 27 березня 2022 року звернутися в місцевий орган соціального захисту за місцем тимчасового проживання, адреси районних управлінь соціального захисту населення м. Дніпра можна переглянути на сайті Дніпропетровської обласної державної адміністрації. Там вам видадуть довідку ВПО (внутрішньо переміщена особа). З цією довідкою ви подаєте окрему заяву на отримання допомоги, яка складає 2000 гривень на місяць. На цьому етапі ви повинні знати номер рахунку в форматі IBAN, який ви можете отримати у відділенні ПриватБанку.
Вікторія, Донецька область, місто Мирноград :
«До Дніпра я приїхала на початку травня та відразу вирішила стати на облік як ВПО. Складнощів ніяких не виникло, бо система вже була злагоджена. Мені видали талон з датою та часом, коли було треба підійти. Я заздалегідь підготувала всі документи та за один день оформила довідку й подалась на виплати. На жаль, виплати ще не отримала, сподіваюсь, що отримаю за декілька місяців відразу.»
Гуманітарна допомога
У Дніпрі можна отримати гуманітарну допомогу через СпівДію хаб.  Це програма, яка надає підтримку громадянським людям, які постраждали від війни.  У Дніпрі отримати допомогу можуть як переселенці, так і люди з міст та областей, які зараз мають тяжке фінансове становище. Для отримання допомоги потрібно заповнити форму, надіслати її й чекати дзвінка від волонтерів. Згодом вам повідомлять адресу, де можна забрати бокс із допомогою.
Я на собі перевірила і отримала бокс гуманітарної допомоги. Написала заяву на сайті Співдія, згодом мені передзвонили і повідомили де я можу отримати свою коробку.
Коли я приїхала на отримання, то була вкрай здивована, мені вручили доволі великий пакунок. Набір виявився досить змістовним, у ньому були засоби особистої гігієни : гель та шампунь, набір зубних щіток та паста, а також звичайне мило; їжа : різні консерви, макарони, рис, булгур, сир, пачка нуту, молоко, сухі сніданки, банка води та печиво. З такими гуманітарними наборами важко залишитись голодним.
 
Ці чотири пункти лише мала частина від того, що переселенцям потрібно пережити щоб освоїти місце тимчасового проживання.
Сподіваюсь, що за допомогою цієї інформації
внутрішньо переміщеним особам стане трохи легше орієнтуватися у нових реаліях життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар