Интернет реклама УБС

10.12.22

Як вберегти емоційний стан і своє здоров’я під час війни




Авторка: Діана Шликова







     Психологічний стан українців протягом 9 місяців перебуває в нестабільному стані: шок, ейфорія, агресія, апатія та примирення постійно створюють так звані «емоційні коливання». Проте існують ефективні методи стабілізації стресу та тривоги (окрім, здорового сну, збалансованого харчування та  спілкування):
- Не сидіть постійно в телефоні. Докладайте зусиль аби читати новини майже весь час, адже ситуація може не зміниться кардинально, а ви збережете свій емоційний стан. Як варіант, влаштуйте собі вихідні від інформаційно-новинного простору.
- Дотримуйтеся інформаційної гігієни та моніторіть ситуацію за основними офіційними джерелами зв’язку. Наприклад, зручніше подивитися інформацію в Телеграм-каналах(телеграм Президента, Держспецзв’язку, ДСНС України та інші українські ЗМІ).
- Турбуйтеся про інших. Долучіться до волонтерської діяльності: плетіть сітки для маскування, поділіться продуктами довготривалого зберігання, принесіть з дому ті речі, які можуть знадобитися людям, що евакуювалися з регіонів активних бойових дій. 
- Будьте фізично активними. Виконуйте різноманітні справи: готуйте, прибирайте в будинку, складайте речі в шафі, мийте посуд, ходіть за покупками. Фізична активність має бути щоденною – це відволікає від негативних думок.
- Будьте уважні до  потреб рідних. Проводьте якого більше з ними часу, обіймайте, гуляйте на свіжому повітрі та говоріть їм приємні слова. Оскільки разом легше здолати усі перешкоди!
- Переживайте неприємності лише по мірі їх надходження. Не потрібно додумувати, фантазувати, перебирати в голові різні варіанти розвитку події. Такі думки точно не слугуватимуть емоційній стабільності.
- Започаткуйте традиції та виконуйте щоденні  справи. Це допомагає справлятися зі стресом та відволікатися від того, що відбувається у країні.
- Намагайтеся зберегти спокій у надзвичайних ситуаціях. В умовах війни  важко не піддатися паніці , але всупереч труднощам потрібно себе чимось зайняти аби залишатися на позитивній хвилі. Спадають на думку слова  відомого психолога Карнегі: Будьте зайняті! Це найдешевші ліки на землі — і одні з найбільш ефективних!
- Якщо навіть із цими порадами ви не досягаєте нормалізації  свого стану, отримайте консультацію психолога.
Бережіть себе та близьких!


Немає коментарів:

Дописати коментар