Интернет реклама УБС

20.12.22

Традиції українського Різдва


         Почалася зима, випав перший сніг і всі почали чекати різдвяне диво, в яке ми так вірили з дитинства, цього року у всіх українців спільне бажання Перемоги та мирного неба над Україною. 
Різдво - одне з найгарніших та улюблених українських свят. Воно має багато традицій і звичаїв. Різдво є одним з головних Християнських свят, воно символізує народження Сина Божого Ісуса Христа. Цього року українці також будуть святкувати Різдво 25 грудня за григоріанським календарем але всі традиції до цього свята залишаються незмінними.
   За 40 днів до Різдва починається піст, він є необхідний, щоб очистити душу і тіло перед Різдвом. До свята господині наводять лад у будинку. З’їжджаються найближчі родичі, адже Різдво сімейне свято, і відзначати його прийнято з родиною.
Вечір напередодні Різдва називають Святвечір, господиня накриває стіл із дванадцяти пісних страв, головними з яких є кутя – це пшенична каша з медом, маком, родзинками та горіхами, кожна господиня має свій власний рецепт куті, та узвар. Сідати за святковий стіл прийнято після появи першої зірки, вона символізує народження Христа. Також є традиція носити вечерю до хресних батьків, за що у відповідь отримують гроші або невеликий подаруночок.
     Оформлення столу до свята також має свої традиції, його застеляють білою скатертиною, а по кутках кладуть по зубчику часнику, це вважається як оберіг для родини на увесь рік. Після вечері на столі зазвичай залишають кутю, для духів померлих родичів.
     На ранок продовжують святкувати, але вже на стіл можна поставити м’ясо, ковбаси, шинку тощо. Вітатися в цей день прийнято словами «Христос народився», а відповідають «Славімо його».
     Також серед звичаїв на Різдво заведено колядувати. В одних регіонах країни колядують на Святвечір, в інших зранку. Колядує зазвичай молодь, вони збираються у групи та ходять по сусідніх хатах з піснями та побажаннями щастя й здоров’я. Господарі будинку віддячують колядникам солодощами або грошима.
     Дівчата дуже полюбляють на Різдво ворожити, вони ворожать на свою долю, аби дізнатися чи вийдуть вони цього року заміж та ім’я свого майбутнього чоловіка. Багато хто вірить що ворожіння у Святий вечір найправдивіші та допоможуть дізнатися майбутнє.
     Давньою традицією на Різдво є Вертеп – ляльковий театр, який розміщений у невеликому спеціальному ящику, в якому показують виставу, яка складається з двох сцен, в першій показують народження Христа й біблійних персонажів, а в другій  історії з життя людей. Також традиційним є Вертеп у якому персонажів грають живі люди. Важливим атрибутом вертепу є Різдвяна зірка, вона повідомляє про народження Ісуса.
У різних регіонах України, традиції можуть трохи змінюватися, щось додаватися або навпаки, але кожна традиція важлива і казкова.

Надія Корнієнко

Немає коментарів:

Дописати коментар