Интернет реклама УБС

22.01.23

Як не придбати «халабуду» замість квартири : поради, що допоможуть безпечно придбати житло


Збірка порад, які можуть врятувати від проблем із купівлею квартир.
     У багатьох із нас є мрія - придбати власне житло. Купити квартиру на вторинному ринку або в новобудові чи можливо оформити нерухомість в кредит - це вже справа уподобань та можливостей. Як би сильно  людина не жадала якнайшвидше оформити угоду купівлі-продажу і стати повноправним власником жилплощі, поспіх у цьому питанні ні до чого.
     Купівля нерухомості - це завжди дуже  важлива та відповідальна подія, і не має значення яке житло ви придбаєте та де воно буде у Харкові чи десь у селищі. Придбання власних квадратних метрів несе в собі певні ризики для покупця : втрата грошей чи права власності на об'єкт угоди. Як ось наприклад ситуація пов'язана з житловим комплексом «Перемога», квартири у якому законі покупці мали отримати ще у 2008 році. Таких ситуацій безмежна кількість по всій країні. Так як же не потрапити у халепу та не отримати замість омріяної квартири голі стіни з небом над головою?
Пункт №1
Перевірка репутації
     Перший крок перед покупкою квартири - це перевірка інформації про неї. Якщо ви вирішили брати новобудову, то потрібно вести пошук за двома напрямами - назва комплексу та безпосередньо сам забудовник. Хоча такий метод не є 100%, бо будівельні компанії розуміють, що є про них в Інтернеті, — це перше, що зацікавить потенційного покупця.
     Тому, для підтримки свого іміджу, компанії можуть оперативно моніторити та видаляти негативну інформацію.
     Основні напрями пошуку, яким варто приділити увагу такі :
      відсутність ліквідаційних процедур, виконавчих проваджень
      тривалість існування юридичної особи
       репутації директора компанії, її засновників
       відгуки про раніше завершені проекти
       наявність судових спорів
Пункт №2
Пошук проблем
     Перевірку новобудов слід розпочинати з відвідування сайту місцевої Державної архітектурно-будівельної інспекції, де розміщується інформація про всі об'єкти, до законності спорудження яких є питання. 
     Якщо мова  йде про купівлю квартири на вторинному ринку, покупцю необхідно переконатися, що нерухомість не перебуває під арештом, у ній не зареєстровані малолітні, неповнолітні особи та інваліди. Також важливо з'ясувати, хто є власником приміщення, яким чином воно було придбано і хто безпосередньо підписуватиме договір купівлі-продажу.
     Для перевірки квартир в Україні використовуються такі реєстри:
       Державний реєстр речових прав на нерухоме майно
       Реєстр заборон відчуження об'єктів нерухомого майна
 Пункт №3
Ознайомлення з об’єктом
     Коли результати віртуального знайомства із забудовником вас влаштували, можна планувати безпосередній огляд об'єкта.  У розмові з представником важливо поцікавитись, за якою схемою здійснюється продаж квартири.  Якщо йдеться про квартиру у вже побудованому житловому комплексі потрібно уточнити яка причина продажу.
     Відповідно до чинного законодавства України, забудовник може здійснювати продаж квартир у новобудовах, за які майбутні мешканці платять заздалегідь, інвестуючи у будівництво за однією із схем:
       створення житлово-будівельних кооперативів (ЖБК)
       членство у фонді фінансування будівництва (ФФБ)
       участь в інститутах спільного інвестування (ІСІ)
       укладання попереднього договору купівлі-продажу квартири
 
     Якщо ви вирішуєте інвестувати у будівництво квартири, то слід ретельно перевірити проектну та дозвільну документацію, містобудівні умови та обмеження, технічні умови на будівництво.
      Забудовник обов’язково повинен мати рішення місцевої ради про виділення земельної ділянки під забудову із зазначенням характеристик майбутньої споруди, площі земельної ділянки та її цільового призначення.  Обов'язково наявність державного акта на землю, якщо ділянку передано у власність.  Коли мова йдеться про оренду землі, має бути укладений договір оренди, в якому зазначаються межа, площа та технічні характеристики об'єкта будівництва.
Пункт №4
Умови купівлі-продажу
     Умови договору купівлі-продажу можуть змінюватись в залежності від етапу будівництва житла, але все одно потрібно звернути увагу на такі аспекти:
      процедуру розірвання договору 
      момент реєстрації права власності. 
      термін здачі будинку в експлуатацію
      ціну, розмір та порядок оплати за договором. 
Пункт №5
Договір на купівлю
     При укладанні договору основною частиною є перевірка продавця на повноваження для даної процедури. Під час оплати вартості квартири необхідно отримати розписку, що продавець отримав гроші.  Вона має бути чітко сформульована та написана власноруч одержувачем.  Тільки таким чином, згідно із законом, можна підтвердити факт передачі грошей. Це може значно допомогти вам уникнути фінансових махінацій. У разі юридичної особи оплату доцільно проводити через банк.
 
     Ці поради при купівлі житла допоможуть вам отримати свою квартиру та щасливо будувати у ній своє майбутнє.

Яна Трегубова

Немає коментарів:

Дописати коментар