Интернет реклама УБС

13.01.23

Від Александра Македонського до сьогодення: як працює ІПСО





Автор: Данило Огородник








     Якось Александр Македонський для утримання влади в захоплених містах почав ставити на керуючі посади вірних людей, які стежили за порядком та придушували дисидентські рухи. З цього моменту проведення психологічної операції під час війни стало нормою.
Що таке ІПСО?
Інформаційно-психологічні операції – це проведення конкретної інформаційної кампанії на аудиторію країни противника, щоб змінити її ставлення до влади та ситуації. Це своєрідний вплив за допомогою страху та паніки. 
Типові інструменти ІПСО:
Пропаганда
Дезінформація
Диверсії 
Кібератаки
     Вірусна інформація зазвичай поширюється в соцмережах та месенджерах. Фейсбук, Інстаграм, Телеграм чи Вайбер – не важливо. Головне – інформація має набути масового характеру. 
     ІПСО потребує підкріплення зі сторони. Тому в хід йдуть боти. Заповнюють коментарі бажаною для ворога підтримкою. Таким чином виникає думка ніби люди підтримують вкид. Інші ж бачать шалений розголос та діляться інформацією далі.
Як протистояти ІПСО?
     Інформаційно-психологічні операції завжди планують на довгий період та прораховують “контент-план”. Тому протистояти їм важко. Як і перевіряти.
Проте ІПСО боїться медіаграмотних та ерудованих осіб. Це ахіллесова п’ята. Тому потрібно дивитися будь-яку інформацію в офіційних каналах та не довіряти анонімним джерелам або емоційним коментарям. Бути критичним.
Черпати інформацію рекомендую з білого списку ЗМІ, зіставленого Інститутом масової інформації.


     Щоб перевірити сумнівну інформацію про Україну, потрібно скористатися ботом ПЕРЕВІРКА (@perevir_bot) від GWARAMEDIA. Робота якого, вже змогла виявити більше 10 тисяч фейків. У бота просто потрібно відправити текст, фото чи відео з маніпулятивною, на ваш погляд, інформацією.



Немає коментарів:

Дописати коментар