Интернет реклама УБС

15.01.23

Future-журналістика: які зміни можуть чекати на медіа в майбутньому






Авторка: Інна Комаренко







     Сучасний світ неможливо уявити без журналістики. Засоби масової інформації завжди відігравали чи не найважливішу роль в житті суспільства. Впродовж декількох століть газети інформували своїх читачів про важливі події й новини. Преса впливала на культуру, політику, комерційну діяльність і звичайне життя мільйонів людей. Матеріали видань забеспечували формування громадської думки, високий рівень якої в свою чергу впливав на всі сфери життєдіяльності – від глобальних політичних рішень до дрібних побутових проблем.

     Професія журналіста завжди приваблювала молодих людей численними перевагами, широкими можливостями. Український журналістикознавець Ігор Михайлин у своєму доробку «Основи журналістики» наводить декілька з них: можливості для самореалізації; можливість мати творчу роботу та подорожувати; можливість спілкуватися з видатними людьми; можливість першим опинятися в гущині подій та доносити до людей правду; можливість стати знаменитим, бачити своє ім’я в газеті, чути свій голос в ефірі; а також можливість непогано заробляти.

     Сьогодні існує декілька різновидів медіа – від традиційних до сучасних. А з часів появи комп'ютерної техніки та мереж активного поширення набувають так звані «нові медіа». Головним прикладом «нових медіа» є інтернет-технології. Вміст «нових медіа» створюють користувачі дописами в соцмережах, блоґах, каналах, публікаціями у відеохостингах. А отже, можна припустити, що в майбутньому журналісти почнуть працювати на свій особистий бренд, а не на бренд видання. Медійні працівники створюватимуть власні профілі у Фейсбуці або Інстаграмі, мігруватимуть поміж різними медіа. Таким чином, кожен прізвище журналіста вже не буде асоціюватися з конкретним ЗМІ.

     Крім того, в майбутньому українські медіа можуть ввести плату за контент. Зараз цю систему активно використовують більшість зарубіжних онлайн-видань. Так, користувачеві пропонують заплатити за доступ або до всього контенту сайту, або до окремих його матеріалів.  Щодо медіа в Україні, то, скоріш за все, доступ до щоденних новин залишиться безкоштовним, а от аналітитика, нариси, розгорнуті матеріали, особливо авторські, можуть бути з платним доступом.

     Якби там не було, можна бути впевненим: професія журналіста завжди була, є і буде актуальною. Наш світ постійно змінюється, інформація оновлюється, відбуваються різні події, які необхідно висвітлювати. Тож поки що ми можемо уважно стежити за ними та робити власні висновки.

Немає коментарів:

Дописати коментар