Интернет реклама УБС

13.02.23

«Дій», незважаючи ні на що: знайомство з молодим театром-студією в Одесі



Авторка: Інна Комаренко





«Початком мистецтва світу є театр», - Лесь Курбас.

     В сучасному світі систему культури важко уявити без театру. Це особливий вид творчості, де художньо відображається життя завдяки сценічній дії акторів. Своєю майстерністю гри вони наче занурюють глядачів в паралельну дійсність, де людина починає переживати емоції, чути звуки, відчувати запахи і перейнятися почуттями персонажів, яких зображують на сцені.

     Вперше моє знайомство з театром відбулося ще у школі, в Таврійському ліцеї мистецтв у Херсоні. Наш театральний колектив «Експромт» ставив різноманітні вистави, останніми з яких були «Дім мого серця» та «Вічна сила кохання». Разом з іншими учбовими театрами він брав участь у Театральній ході в Міжнародному театральному фестивалі «Мельпомена Таврії», метою якого є популяризація театру як мистецтва та ознайомлення глядача з найцікавішими знахідками театрів різних областей України та інших країн.        

     Сьогодні життя українських театрів продовжується. Незважаючи на складні обставини, театри Києва, Львова, Харкова, Миколаєва та інших міст працюють для своїх глядачів: ставлять прем’єри, показують вистави, їздять із гастролями. Свою роботу відновили й державні театри Одеси. Більш того, тут народжуються маленькі театральні студії. Серед них театр-студія, яку мені пощастило відвідати. Вона має назву «Дій».

     Як на мене, назва театру-студії асоціюється з закликом діяти, ніколи не опускати руки. Це також може означати наполегливість. За словами фейлетоніста Леонарда Піттса, бути наполегливим означає «стійко й непохитно триматися певної мети, справи або якогось стану, незважаючи на перешкоди й невдачі». Тож, навіть у скрутні часи, незважаючи ні на що, ми можемо бути в дії та насолоджуватись активним ритмом життя.

     Український театр-студія «Дій» в Одесі розпочав свою роботу влітку 2022 року. На своїй сторінці в соцмережі Instagram організатори пишуть, що ставлять вистави за мотивами українських творів, проводять курси акторської та ораторської майстерності, створюють спільні проекти з театральними і кіно-діячами Одеси й України, проводять зустрічі театралів для обміну досвідом і мотивацією.

     За описом на сторінці, цілями створення нової театральної студії є: просування і розвиток української мови і культури в Одесі, підтримка і можливості розвитку для професіоналів і аматорів, спільна боротьба на культурному фронті за свободу і незалежність України.

     Тож кожен, хто знаходиться в Одесі та все життя мріяв виступати на сцені, почуватися вільно на публічних виступах та просто провести цікаво час в україномовному середовищі, може відвідати новий театр «Дій».

 

Немає коментарів:

Дописати коментар