Интернет реклама УБС

20.02.23

Вплив кіно та літератури на формування світогляду та особистості людини



Автор: Данило Огородник







Література і кіно, безумовно, впливають на людей. Вони підтримують моральний дух, сприяють розвитку інтелекту та уяви. Однак у деяких ситуаціях вони можуть бути шкідливими. Прочитайте цю публікацію, щоб дізнатися більше про те, як література та кіно впливають на світосприйняття людини і в яких випадках навіть звичайний фільм може призвести до катастрофічних наслідків.


 
Давайте трохи поговоримо про переваги фільмів і книг. Їх дуже багато. Хороші фільми та книги можуть надихати, виховувати, допомагати розвивати критичне мислення та емпатію. Також було виявлено, що фільми є засобом підвищення обізнаності про певну культуру чи меншину, а отже, вони сприяють розвитку емпатії та толерантності.

 У 2013 році Університет Дьюка на чолі з професором Девідом Кітом провів цікаве дослідження, щоб зрозуміти, як медіа впливають на світогляд людини. За результатами дослідження вчені виявили, що література та кіно можуть мати сильніший вплив на світогляд людини за будь-які інші фактори.

 Однак необмежений перегляд фільмів може мати негативний вплив на свідомість людини.

 Про це свідчить дослідження 1999 року під назвою V-chip. Експеримент мав на меті з'ясувати, чи впливають на людей сцени насильства у фільмах. Вчені запропонували дітям і підліткам користуватися телевізорами з вбудованою функцією V-chip (блокування каналів). Дослідники виявили певні закономірності. Ті, хто дивився програми зі сценами насильства, частіше демонстрували агресивну поведінку, були байдужими до проявів насильства в суспільстві, мали проблеми з комунікацією та соціальною адаптацією.

Таким чином, література та кіно можуть впливати на людину як негативно, так і позитивно. З одного боку, фільми та література сприяють розвитку таких необхідних складових нашого життя, як співчуття, уява, інтелект. З іншого боку, споживання насильницького контенту може призвести до агресивної поведінки, а також до розвитку упереджень і стереотипів.

 Джерела досліджень:

"The V-Chip Study" - дослідження впливу телевізійного контенту на дітей та використання V-Chip технології для батьківського контролю: https://repository.duke.edu/dc/vchip

"Reading Literary Fiction Improves Theory of Mind" — https://www.researchgate.net/publication/257349728_Reading_Literary_Fiction_Improves_Theory_of_Mind

 

Немає коментарів:

Дописати коментар