Интернет реклама УБС

18.03.23

«Простір речей» у Львові




Авторка: Надія Пікуль


«Люди приходять, приносять, забирають речі. Багато хто дякує за таку можливість і сам проєкт. У нас також можна зарядити телефон, випити чаю, скористатися мікрохвильовою. У туалеті завжди маємо засоби гігієни (прокладки, тампони), якими можна користуватися», - розповідає координаторка проєкту.

«Простір речей» - місце, куди люди приносять свої речі, щоб інші при потребі могли їх взяти.

Звідки ж з’явилася ідея проєкту?

Є три витоки цієї ідеї. По-перше, учасниці ініціативи є критичними до сучасної економічної системи – капіталізму, яка знищує природу, тварин і природу в цілому; яка ставить індивідуальне збагачення вище, ніж колективне благо та збереження навколишнього середовища.

«Ми не екологічна ініціатива, проте цінність екосвідомості, а також веганство, вважаємо важливими для нас» - зазначила координаторка.

По-друге, у Харкові – місто, звідки походить ініціатива проєкту, до ковідних часів проводилися фрімаркети. Кожної весни та осені проходили одноденні івенти у парку, куди люди приносили речі і могли забрати щось собі. Деякі з учасниць «Простору» брали участь в організації двох таких фрімаркетів. Окрім цього, у Харкові була створена група в телеграмі під назвою, «група, в якій віддають речі». Суть групи – постити фото речей, які готові безкорисно віддати, а також шукати, якщо щось потрібно. Наразі таку групу створено у Львові, а також всеукраїнську.

І по-третє, досвід зі схожими місцями координаторки проєкту. Саме він став стимулом створити «Простір речей». Минулої весни вона перебувала в Німеччині і відвідала два місця, які працюють за тією ж схемою – віддавати непотрібне і брати необхідне.

«Що цікаво, це були постійні і тривалі проєкти, створені не для біженок і біженців з України, а для всіх. Тому по поверненню в Україну захотілось мати тут щось схоже»

Спочатку організація займалася гуманітарною допомогою і орендувала приміщення під склад. Воно мало дві кімнати, тому учасники проєкту вирішили орендувати обидві: одна під склад та офіс, інша під «Простір речей». Далі придбали стійки для одягу, вішаки, стелажі. Зробили пост в Інстаграм про відкриття проєкту – люди почали приходити з першого дня.

Нещодавно організація переїхала на нове місце. Тим самим зменшивши єдину складність проєкту – в людей є дуже багато непотрібних речей, які вони можуть і хочуть віддати. Попереднє приміщення було набагато менше, ніж те, що є зараз. Полиці там ломилися від одягу, було дуже незатишно, людям було складно щось шукати серед такої кількості речей. На новому місці стало легше. До того ж тепер діють обмеження: речі приймаються по графіку, тиждень через тиждень. Аби мати час, щоб люди позабирали речі і звільнили місце для нового.

«Важливо зазначити, що взагалі наша ініціатива є феміністичною, основний напрям нашої діяльності – феміністична культура та просвітницька діяльність. Проте соціальні проєкти для нас також є важливими. Тому ми створили «Простір речей», а також проєкт «Годівничка». Щонеділі ми годуємо людей, які потребують цього, гарячим обідом»

Влітку організатори провели івент від «Простору речей» із лекціями про сортування, фріганство, були веганські смаколики, грала музика.

«До нас приходять тільки дуже привітні та приємні люди, із якими приємно взаємодіяти»

Проєкт запланований до кінця липня. Стежити за оновленнями та діяльністю «Простору речей» можна в Інстаграм https://instagram.com/fem.bilkis та ТікТок https://www.tiktok.com/@fem.bilkis



Немає коментарів:

Дописати коментар