Интернет реклама УБС

21.03.23

Енергозбереження по Житомирськи

 Поліське місто сьогодні є лідером в Україні з питань заощадливості   





   Програми енергозбереження і енергоефективності дуже актуальні у теперішній час в Україні. Позитивним досвідом у цій сфері ділився Житомир. Прес-тур «Кліматично-нейтральне майбутнє Житомира. Зелений перехід міста на 100% ВДЕ до 2050р.», організований громадською спілкою "Бізнес за партнерство" в рамках проекту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», що виконується німецькою урядовою компанією GIZ за дорученням Уряду Німеччини та Швейцарії, зібрав кілька десятків журналістів з усієї України.

   Під час знайомства у стінах Житомирської міської ради очільник міста Сергій Сухомлин розповів, що перші програми з енергозбереження почали застосовуватися тут ще 2012 року, а активно впровадитися вже з 2014 року. Житомир один з перших у Східній Європі заявив про перехід на 100 % використання відновлювальної енергії. І буде першим містом в Україні, висловив переконання мер. А вже до 2050 року має стати повністю кліматично-нейтральним. 

 В якості добрих прикладів делегація відвідала об`єкти міста з цієї програми. Першим оглянули дитячий садок ЖДНЗ № 6, термомодернізований в рамках проекту «Підвищення енергоефективності обєктів бюджетної сфери м. Житомира». Сьогодні тут діє 11 груп для малюків, а загалом ходить до закладу 224 дитини. Садочок приймав і більшу кількість, але наразі військова небезпека, зокрема, ракетні обстріли, змусили чимало батьків разом з дітьми виїхати з обласного центру. Як розповіла завідувачка установи пані Казмерчук, роботи з утеплення розпочалися з даху, згодом фундаменту. Загалом енергозберігаючими технологіями обклали всі стіни, включаючи склопакети. За висловом керівниці, увесь будинок обгорнений своєрідною теплою «шубкою».

  Останніми були укриття, де повністю підготовлені великі приміщення для перебування, навчання, різноманітних ігор вихованців. (Цікаво, що загалом з 45 навчальних закладів міста, 44 мають укриття). В результаті робіт температура у приміщеннях підвищилася на 5-6 градусів, а споживання теплової енергії знизилося на 55-60%.  За кошти місцевого бюджету було виконано ще  й облаштування благоустрою території дитячого садка.

  Житловий будинок ОСББ «Вулик-21», був зведений у 1997р. Мешканці майже всіх 234 квартир цього шестипід`їздного дому у 2016р. підтримали утеплення будинку, розповіла керівниця ОСББ Людмила Панченко.   В будинку вже не один рік здійснювалися заходи з реалізації енергоефективності за програмо «Енергодім». Зокрема, теплоізоляція внутрішніх трубопроводів, балансування системи опалення через встановлення автоматичних клапанів, комплекс робіт із теплоізоляції та улаштування зовнішніх стін, заміна зовнішніх дверей та облаштування тамбурів, заміна віконних і балконних блоків. Ці заходи додали до 40% енергоефективності.

 За словами Панченко, загальна сума проекту становила 25 млн. грн. Але це вартувало, адже сума опалення у платіжках мешканців скоротилася на 40, а іноді й на 50%. 

  По завершенні обїзду відбулася розмова преси з місцевими чиновниками. Як розповіла 1 заступниця міського голови Світлана Ольшанська, у 2021р. Житомир став другим містом в Україні, що отримало «Європейську енергетичну відзнаку». Й надалі керівництво віддаватиме пріоритет програмі «Зелене місто».  

Ще одна проблема для Житомира використання світла, адже його не вистачає, зазначила Ольшанська. Через це у місті не курсує трамвай, адже, в першу чергу, струм подається для мешканців. При цьому спішно реалізується програма заміни вуличного освітлення лампами LED. Поліське місто перше місто в Україні, яке на 100% встановило на вулицях енергозберігаючі лампи. А це 15 тисяч світоточок. 

Сергій Бахін

Немає коментарів:

Дописати коментар