Интернет реклама УБС

16.03.23

Українські фільми про війну на Донбасі, які варті вашої уваги!





Авторка: Дарія Дацкова



     З початком анексії Криму та розв'язання війни на Донбасі російською федерацією в українському кінематографі відбулося переродження. Якщо бойових дій на території Автономної Республіки Крим не було, то східний край України був залитий великою кількістю крові. Ці події не могли пройти безслідно повз нашу культуру, а тим більше кінематограф, який з 2014 року відділився від російського і результатом цього є поява справжніх шедеврів українського кіно. Особливе місце посідають фільми воєнної тематики, а саме війна на Донбасі. Тож ось кілька чудових стрічок, які не залишать вас байдужими:

 


     Ця знаменна кінострічка повинна відкривати цей список. Фільм по справжньому захоплює, сюжет тримає до останнього, але головною фішкою є діалоги. Діалоги між героями - зовсім різними людьми, за віком, статусом, діяльністю, і регіоном зростання. Теми, підняті в цій стрічці, не мають однієї конкретної відповідь чи бачення. І чуючи думки героїв, ти знаходиш свою і думаєш: “Ось да він правий”, а потім чуєш думку іншого і в тобі починають грати сумніви. Фільм не просто показує події на фронті, а й формує критичне мислення.


Іловайськ

     Наступний шедевр українського кіно - це стрічка “Іловайськ”. Кожен українець чув цю назву, але не кожен знає її історію. Це місто в Донецькій області, яке стало відомим трагічною подією під час білого коридору, який зробили російські війська для виходу наших військ з облоги, але як і завжди не дотримались домовленостей  і під час виїзду розстріляли українську колону. Ці події були покладені в сюжет фільм, та вартий він вашої уваги через вплетені сюжетні лінії. Неймовірно правдиво було висвітлено ставлення місцевого населення до війни, до України, до наших військ і чесно показано причину цього ставлення. Тому переглядаючи цю стрічку, ти знову ж таки, як і в попередньому фільмі, формуєш зовсім інше розуміння війни, починаєш дивитися на ці події не лише зі сторони героя військового, а й з цивільного, який став жертвою дезінформації та пропаганди.

 

     Ця стрічка не є такою як по передні - від слова зовсім. Хтось скаже, що це щось  ненормальне, а інший казатиме, що це щось неймовірне. Така різниця вражень від цього фільму виникла через його неоднозначне висвітлення подій війни. Фільм висміює все, що відбувається на фронті, через призму гумору та іронії показує реальні події на передовій, демонструє певну безглуздість як нашої армії і влади, так і ворожої. Особливо іронічно були висвітленні російські пропагандисти(P.S. Тільки вже через них можна глянути цю комедію). Це по справжньому щось нове в українському кінематографі, яке варте уваги, адже бачити трагічні події в нашій країні крізь гумор і абсурд допомагає пережити все це.


Додому

     Крим… Напевне більшість українців і не знають, хто такі справжні кримські татари, які їх традиції, переконання і в цілому, як живуть вони, яке їх ставлення до України. Але хто знає історію, чуючи про 1944 рік, одразу згадує виселення усіх кримських татар з Криму радянською владою, та на жаль історія не розповідає про почуття людина, яку насильно забрали з рідного краю, і як травматично це може бути для інших поколінь, які навіть мали змогу зростати вже на свої землі. Дивлячись цю кінострічку, у вас пробуджуються зовсім нові емоції, викликані розумінням, що це ваше війна, але не ваша історія. Воно одночасно є таким чужим і таким ж рідним.

Снайпер. Білий ворон

     Всі попередні кінострічки цілком знятті на реальних подія, але Білий ворон це вже біографія. Пацифіст-екопоселенець, який хоче жити в мирі та гармонії з природою, ніколи нізащо б не взяв до рук зброю - стає снайпером. І це реальна людина, принципи і цінності якої були зміненні війною. Фільм детально продемонстрував як відбулися ці зміни, але особливо цікаво було спостерігати за долями інших героїв, яку вони грали роль у формуванні головного персонажа. Ця стрічка варта вашої уваги не лише через те, що це класне мотивуюче патріотичне кіно. Це більше - це історія усвідомлення того, що у своєму ідеальному світі не можна сховатися від жорсткої реальності.

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар