Интернет реклама УБС

04.03.23

Сапер - професія без права на помилку




Авторка: Діана Шликова






     

     За час протистояння проявилось багато відчайдушних людей, які невпинно роблять корисні справи, кожен і кожна на своєму фронті. 
     Однією з небезпечних професій – сапери. Саме піротехніки - ті ,люди хто щодня перебувають за сантиметр від смерті. Хоробрі герої без зброї. Яскравим представником такої професії є мій батько, який працює на захист України.

     Про основні правила поводження з вибухонебезпечними предметами, заміновані території Миколаївщини, робототехніка в роботі та інші кейси роботи, розкаже начальник частини піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування  Головного управління ДСНС Миколаївської області – Андрій Шликов. 
- Як для вас розпочалась війна? 
- Останні місяці було достатньо розмов про те, що буде війна, але не очікував, що досягне таких масштабів. Замінування навчальних закладів, торгових центів, все це провокувало думки про наближення військових дій. Перші декілька днів війни  були найскладнішими та важкими. З третього дня після початку повномасштабного вторгнення, миколаївські піротехніки кожен день виїжджали на місця обстрілів, де були виявленні вибухобезпечні предмети. І так розпочалася наша постійна робота. Попри всі  складнощі роботи, моя частина ще більше об’єдналася і кожен працював на своєму місці.
-  Як бути начальником піротехнічної частини під час війни?
- Останні півроку працюю на цій посаді начальника частини піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування  Головного управління ДСНС Миколаївської області . В мої обов’язки входить: планування робіт, що  до виїзду на  ліквідацію вибухобезпечних предметів, обстеження територій на заявки від громадян Миколаївщини. Окрім, цього моїми зобов’язаннями є організація підрозділу, що складається з 55 осіб.
- За вашими даними, який відсоток замінованих території  на Миколаївщині ?
- Понад 10 % Миколаївської області забруднені боєприпасами. Загалом південь є найзамінованішою територією, тому що лінія розмежування дуже довго була сталою — з березня до листопада 2022 року. Проблему складають не лише мінні поля, а й боєприпаси, які не вибухнули.


- Станом на 01.03.2023 роки скільки виявили боєприпасів в Миколаївській області ?
- За час повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну на Миколаївщині станом на 1 березня виявлено  10 287 боєприпасів за 989 виїздів. Над розмінуванням працювали піротехніки Миколаївщини, а також розрахунки із Київської, Черкаської, Кіровоградської областей, 3-го Спеціального центру швидкого реагування ДСНС України.
-   Що найчастіше мінують росіяни?
- Із досвіду робіт що ми виконували, багато заміновано доріг, а саме перехрестя. Мінні поля були виставленні по зрощеними каналам, де була тимчасова дислокація проживання росіян. Ось саме ці місця є найбільш замінованими інженерними боєприпасами. Також росіяни мінували, де були підступи. Спадає на думку, випадок про місто Снігурівку , де практично більшість полів замінована, через те, що це було так званим фронтпостом. Хоча сама Снігурівська територіальна громада не сильно постраждала від обстрілів , але на околицях населеного пункту можна зустріти велику кількість боєприпасів. 
- Для виконання бойових завдань у військового є автомат, у лікаря аптечка, а для здійснення піротехнічних робіт у сапера є... Назвіть предмети, що завжди необхідні вам для виконання тих чи інших завдань.
- Кожен сапер  для здійснення ідентифікації вибухонебезпечних предметів повинен мати: щуп, саперну кішку, міношукач, відповідні приладдя для вибухових робіт . Для особистого захисту у сапера повинна бути екіпірований бронежилетом або вибухозахисний костюм для знищення боєприпасів з самоліквідатором. Перелічені приладдя, полегшують та допомагають ефективно працювати саперам.



-  Чи використовують у роботі робототехніку? 
- Універсальним засобом у нашій роботі слугує - дрон. Адже, використовується безпосередньо для розвідки  або навіть оточення при проведенні робіт по знищення боєприпасів. Іноді, в роботі  піротехніки залучають підводного робота, що допомагає  виявляти вибухонебезпечні предмети у водоймах та передає саперам точні координати їхнього місцезнаходження.
- Основні правила роботи, які обов’язково повинен дотримуватися сапер?


- Робота сапера ґрунтується на багатьох правилах. Якщо коротко, будь-який сапер повинен знати загальну будову основних типів вибухонебезпечних предметів і звісно ж, коректно поводитися з ними.
- Поради людям про правила поводження з вибухонебезпечними предметами


- Покрокова інструкція, як діяти якщо побачив підозрілий предмет:
- Не торкайтеся, не переміщуйте підозрілий предмет;
- Позначте палицею, камінням, одягом – будь-чим місце, де його знайшли;
- Гучно попередьте осіб, що поруч, про знахідку. Прослідкуйте, щоб всі відійшли від предмета на відстань приблизно в 100 метрів;
- Зателефонувати  101/102 чи написати у месенджерах поліції або ДСНС та сповістіть про знахідку.
- Незвичайне місце,де знаходили боєприпаси.
- Касетні боєприпаси в м. Миколаєві знаходили на дахах, не тільки на промислових спорудах, а й навіть житлових будинках . Щоб, дістати касетні елементи, піротехніки використовували  у своїй роботі дистанційні маніпулятори. Були й екстремальні боєприпаси, що доводилося знищувати прямо на місці.
- На вашу думку, для кого підходить ця смілива професія?
     Сапер – одна з найпопулярніших  професій в Україні. Дана професія підходить для щирих та сміливих патріотів своєї країни, що готові без права на помилку розмінувати терени нашої держави.
      Пишаюся своїм хоробрим батьком, він є справнім героєм для мене. Дякую всім піротехнікам  за патріотизм та мужність, за готовність до захисту Батьківщини. Сил та наснаги в подальших розмінувальних операціях! Завдяки вашим старанням Україна крок за кроком наближається до омріяної перемоги! 


Немає коментарів:

Дописати коментар