Интернет реклама УБС

09.03.23

Феномен героїзму


Авторка: Інна Комаренко



     Поняття “герой” відоме людству ще з античних часів. У Середньовіччі зразком героїчного діяння стало духовне служіння і лицарство. В епоху Відродження справжнім подвигом була інтелектуальна праця. В епосі героєм називається майже кожна людина, що виділяється фізичною силою, розумом, хоробрістю.
     У сучасному розумінні герой – це особа, що проявляє вищу форму мужності, розв'язує суспільно значущі конфлікти; яка за свої досягнення чи якості розглядається як ідеал, приклад для наслідування. Герой береться за розв'язання, як правило, виключних за своїми масштабами і труднощами завдань.
     В Україні звання Героя присвоюється за здійснення визначного вчинку або трудового досягнення. Героїчним вважається прояв видатної мужності й відваги при захисті батьківщини, в порятунку інших людей від лих у мирний час; визначний внесок в розвиток науки й техніки, культури; зміцнення державної економіки, обороноздатності тощо. 
     Сьогодні героями вважають тих, хто ризикує життям або вже віддав його за збереження незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Багато з них вже отримали свою відзнаку. Деякі з не героїв були нагороджені посмертно. Кожного року в певні свята в країні традиційно згадують героїв, які присвятили своє життя боротьбі за державність. 
     Однак, героєм може бути кожен з нас у повсякденному житті, для цього  війна не потрібна. Незалежно від того, ким ви є та чим займаєтесь, існують різні можливості поводитися героїчно. Просто треба знати, як думати і діяти як герой.
     Треба перевірити правильність мотивів. Добрі вчинки не завжди помітні. Тому проаналізуйте свої причини, чому ви хочете бути героєм. Будьте готові допомогати людям, які можуть навіть не знати вашого імені. Зосередьтеся більше на почуттях, породжених вчиненням доброти, ніж на отриманні похвали. Хоча прояви вдячності теж потрібні.
     Подумайте, щоб ви хотіли змінити, та почніть діяти. Бути героєм – це більше, ніж просто говорити, що ти герой. Насамперед, це передбачає постійно думати про те, що можна зробити, щоб допомогти іншим.
Наприклад, ви побачили бездомного у вашій місцевості. Замість того, щоб постійно давати гроші, чому б не звернутися до центру реінтеграції бездомних, які намагаються врятувати таких людей та повернути їх до нормального життя.
     Не бійтеся виділятися серед інших. Світ сьогодні просякнутий несправедливістю. Як показує багаторічний досвід, на жаль, люди неспроможні виправити всю несправедливість. Але герой буде готовий вжити заходів для боротьби з нею. Що ж можна зробити?
     Наприклад, ви можете захистити друга, однокласника чи колегу по роботі, якщо до них ставляться несправедливо; допомогти, купити щось для бідної людини, яку всі ігнорують, гуляючи вулицею, та багато іншого.
Налаштуйтеся виконувати випадкові дії доброти. Герой не втручається тільки лиш тоді, коли бачить, що щось не так. Намагайтеся робити добрі справи в будь-який час. Ось дії доброти, які ви можете врахувати:
- допомогти туристу/переселенцю знайти правильний шлях у місті;
- прибрати біля двору у своїх сусідів похилого віку;
- купити обід для потребуючої людини.
     Не жалкуйте особистого часу та використовуйте власні навички. Сьогодні існує безліч благодійних та некомерційних організацій, яким потрібні волонтери. Чому б не запропонувати кілька годин на тиждень, щоб допомогти цим організаціям?
     Разом з тим подумайте також про навички, які ви можете використовувати, щоб допомогти людям. Можливо, ви дуже хороший слухач і можете слухати людей похилого віку по сусідству. Може здаватися дивним, але, насправді, це дуже корисний навик.
     Ви також можете використовувати свої професійні вміння та знання, щоб допомогти іншим. Наприклад, якщо ви вчитель, можете добровільно запропонувати деякий час, щоб допомогти учням, які мають проблеми в школі. 
     Першими запитуйте про допомогу. Деякі люди, такі як люди з інвалідністю або літні люди, потребують допомоги, але не знають, як її просити. Тому не чекайте, поки вас попросять про допомогу – першими запитуйте, чи можете ви щось зробити для них, в то й самі правильно визначіть, чим можна допомогти людині.
     Починайте з невеликих жестів. У народі кажуть: «Життя складається з дрібниць». Якщо ж ви хочете зробити щось героїчне, то можете почати з невеликих жестів, наприклад, притримати двері до магазину або поступитися місцем в автобусі.      Можна подякувати водію, який дозволив вам перейти дорогу, навіть якщо ви знаходитесь на пішохідному переході або просто надіслати приємне текстове повідомлення комусь, хто хворіє. Такі маленькі прості вчинки допоможуть вам вирости як герой.
Вчіться у інших героїв. Ніхто не стає героєм самостійно. Подумайте про людей у ​​вашому житті, які виступили героями. Згадайте ті часи, коли ви відчували себе втраченими або зляканими і коли вам хтось прийшов на допомогу у цей важкий час. 
     Звертайтеся до власних героїв. Просіть порад. Не бійтеся наслідувати. Цілком ймовірно, що те, як колись допомогли вам, також послужить іншій людині. Наприклад, якщо хтось просто вас вислухав, ви можете зробити те ж саме для когось іншого.
     Тож кожен з нас може бути героєм. Допомогати іншим – справжнє задоволення. Ви можете вже зараз поставити собі за мету надати допомогу хоча б одній людині. Можливо, ви здивуєтесь з того, яку радість отримаєте від свого доброго вчинку. Тоді ви особисто переконаєтесь в істинності одних мудрих слів: «Більше щастя — давати, а не брати».

Немає коментарів:

Дописати коментар