Интернет реклама УБС

18.04.23

Працевлаштування і сумнівна робота





Авторка: 
Владислава Давидовська






      Наразі можна помітити таку тенденцію (якщо ви в пошуках роботи ) – 
на перший погляд здається, що  приблизно 95% всіх вакансій це рекрутинг, оператор та менеджер в call центр або оператор чату, не в незалежності від того ким ви є, у якій сфері працюєте та яку сферу ви для себе розглядаєте ви все одно будете «свіжим м’ясом» для ейчарів. Я чула багато історій від людей, які у цих сферах працювали, неодноразово бачила рекламу у соцмережах, і в мене виникло питання – який рівень неофіційного працевлаштування і чому виникло безліч варіантів сумнівної роботи.
      Насамперед треба розібратися, що ж таке тіньова економіка. Тіньова економіка це діяльність яка не відображається в офіційній статистиці так як розвивається поза державним обліком, в Україні це частіше за все заборонена законом діяльність. Статистика свідчіть, що недавно чверть української економіки знаходилась у тіні. Зараз неофіційно працює кожна третя людина, загалом це люди 18-25 років, які ще не здобули освіту, або це їх початок кар‘єри . 
     
      Чому виникає потреба у пошуку нелегальної роботи?
 
      Більшість роботодавців шукають працівників вже з досвідом, аби полегшити собі роботу, звісно ніхто не має досвіду після навчання в вищих навчальних закладах (до речі практику ніхто не організовує, тому студенти самі займаються пошуком роботи), виходячи з цього кількість можливих варіантів значно зменшується, а необхідність у грошах зростає, тому що після навчання треба орендувати житло. 
      Чому ця сфера розширюється? 
      По перше, тому що є попит, більшість людей втратили роботу через повномасштабну війну, подібні види діяльності часто на цьому маніпулюють, прикрашаючи реальні перспективи такої роботи, тим самим знижують свідомість з приводу наслідків неофіційного працевлаштування. 
      З моїх особистих спостережень, 9 з 10 дзвінків з приводу роботи будуть стосуватися не моєї галузі, частіш за все люди які телефонують навіть не знають що у вас написано у резюме, тому що шукають будь кого. Інколи я відповідала на подібні дзвінки та повідомлення у телеграмі, вам будуть говорити про чудовий вільний  графік, віддалену роботу, високу зарплатню та розвиток, і 0 інформації про компанію та сферу, це робиться задля того щоб у вас не було інформації над якою треба думати, ейчари цікавляться, яка у вас мрія, чого б ви хотіли досягти та починають на цьому робити акцент та морально давити.

      Як для працівників, така робота дає незахищеність, мов немає на що спиратися, адже це поза законом, тому нерідко можуть утримувати працівників, вираховувати штрафи з зарплатні, робити ілюзію гарної бонусної системи. Буквально неофіційне працевлаштування позбавляє вас прав та гарантій, адже вірити «на слово» у даному випадку небезпечно та недоречно. У подальшому це може створити проблеми у пошуках нової роботи, тому що досвід у нелегальній сфері ви використовувати не зможете, деякі компанії не мають реєстрації і це створить пробіл у вашому житті і викличе безліч питань з боку майбутніх роботодавців.  
      Наслідками для країни є зменшення бюджету, адже ви не сплачуєте податки , загалом проблема постає у тому, що сірі гроші роблять офіційну статистику по безробіттю, робочу силу, доходи та споживання ненадійною, тому що немає усього обсягу, ці недостовірні дані можуть призвести до збитків. Так як податки не сплачуються, відповідні уряди можуть посилити підвищення процентів, тим самим заохочуючи ще більшу частину людей йти «в тінь», це призводить до замкнутого кола. З іншого боку в нас все ж таки продовжується оберт грошей в країні, люди ходять по магазинам, закладам, відвідують театри та кіно, хоч ці люди можуть бути оформленими неофіційно, вони все одно відвідують місця, власник яких сплачує податок.
      З іншого боку працівники обезцінюють власну працю, тим самим не стимулюють роботодавців змінювати зарплатню, інколи зарплата навіть менше офіційної мінімалки  і ми маємо таку картину– ціни на житло, комунальні послуги, транспорт та продукти харчування зростають, а зарплатня залишається такою ж самою. На сайті робота юа статистика говорить, що середня зарплата по Україні 15000 гривень, але слід враховувати, що приблизно 12000 вакансій це саме менеджер з продажу (у народі «офіси), на сайті ми маємо 168797 вакансій в загалом  та 640622 кандидатів.
      Всім зрозуміло, що війна триває, в такому випадку легко не буває, але якщо зараз час змінювати країну, то чому ми досі дозволяємо людям наживатися на відвертому шахрайстві, це стосується як сфери так і ставлення  роботодавців до своїх працівників. Ми йдемо у майбутнє яке повинно викорінювати,  а не помножувати наші проблеми.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар