Интернет реклама УБС

24.04.23

Як підтримати людину, у якої з'явилась депресія під час війни?






Авторка: Валерія Волкова






     З початку війни збільшилася кількість українців у яких  депресія, сильна тривога. Це одна з найбільш поширених проблем, з якою приходять на консультацію до психотерапевтів, але, на жаль, це не єдина складність. Не менше питань виникає в близьких людей: як підтримати, як допомогти, як не зробити гірше?
     Ось декілька порад, як вести себе поруч з людьми, які знаходяться  у стані депресії чи перебувають у довгому стресі.
- Ти хочеш говорити?
     Спочатку запитайте чи людина хоче говорити, тоді вона зрозуміє, що її почуття важливі для вас. Після згоди не думайте, що ви можете казати все, що приходить в голову, зараз потрібно неабияк слідкувати за словами.
     - Знайти правильні слова підтримки.
     Варто розуміти, які слова та дії говорити не варто, а які навпаки допоможуть. Не потрібно нав'язуватися, але й стояти осторонь також неправильно, краще запитати, що людина відчуває і чи потрібна людині ваша допомога, це фрази на кшталт: "Мені шкода, що з тобою це відбувається, як я можу тобі допомогти?",
"Знаєш, я б у такій ситуації дуже злилася, а що відчуваєш ти?",
"Те, шо ти переживаєш, дійсно, непросто, але ти добре справляєшся, я можу тобі в цьому якось допомогти?"— такі слова точно не нашкодять.
     - Добра порада.
     Людина, яка має депресивний розлад направить вас у правильне русло після схожих слів підтримки і ви зрозумієте, чи хоче людина поговорити про свій стан, чи хоче відволіктися і не торкатися тем, що її турбують. Якщо людина довіряє вам і готова обговорити всі переживання та біль, який є, тоді потрібно зазначити, що ви поряд і завжди готові підтримати на скільки це можливо.
     Запропонуйте сходити на консультацію до психолога, зараз багато можливостей отримати гарну безкоштовну психологічну допомогу. До прикладу, додаток Uplife гарно впорається із поганим настроєм і навіть і з проявами депресії, також можна подзвонити
на гарячу лінію емоційної підтримки МОЗ за номером 0 800 211 444, можна також поділитися сайтом http://howareu.com/. Якщо людина все-таки не хоче говорити про особисті проблеми, то запропонуйте прогулятися, провести час разом, якщо людина відмовиться, то не наполягайте.
     - Покажіть небайдужість.
     Нагадуйте людині, що вам не все одно, що ви поруч, бо для вас це важливо.
     Скажіть їй, що вірите, що їй боляче і розумієте її. Повірте, що такі прості слова для людини у якої з'явились психологічні проблеми через вплив війни, дуже важливі.
     - Варто зазначити, які слова говорити не можна, бо вони можуть розірвати довіру, зіпсувати стосунки, а найважливіше—погіршити стан людини, якій ви хочете допомогти. "Не сумуй", "Все буде добре", "Не засмучуйся", "А в когось ще й гірше", "Та не накручуй, все не так погано", — усі ці слова просто знецінюють переживання людини, вони не мають сенсу, адже порівнювати ситуацію близьких з чужими життями, або пропонувати заспокоїтися є недоречним; адже людина не вигадує їх, а, дійсно, переживає. Можна не показувати емоції, але не відчувати їх все одно не вийде. Потрібно реагувати більш глибоко.
     Також більше про стан українців на можна дізнатися від UIfuture, які нещодавно провели онлайн-дослідження: "Емоційно-психологічний стан українців" https://uifuture.org/publications/emoczijno-psyhologichnyj-stan-ukrayincziv/

Немає коментарів:

Дописати коментар