Интернет реклама УБС

21.06.23

Селф-хелп література. Реальна допомога чи обман?



Автор: Анастасія Бондарчук 




     Особисте життя, кар’єрний розвиток, фізичний і і психологічний стан – із цими питаннями нам обіцяють допомогти, знайти легкий шлях вирішення проблем. Та чи насправді усе так ідеально?
     Протягом останніх десятиліть, книги жанру селф-хелп залишаються у топі читацьких інтересів, а мережа переповнена різноманітними списками мастрід та рекомендаціями. Люди звертаються до даного виду літератури з надією отримати відповідь на питання, що турбують, наче це якась чудодійна пігулка. Проте окрім експертів, які дійсно мають на меті допомогти своїм читачам, можна натрапити на шахраїв, яких цікавить лише заробіток, а поради можуть навіть зашкодити, вже не кажучи про низький рівень їхньої дієвості у реальному світі.
     Відрізнити якісну книгу від неефективного мотлоху можна за кількома ознаками:
- авторитетний автор, що є експертом у своїй галузі, кваліфікованим фахівцем, ученим;
- наведені докази та дослідження, які підтверджують написане;
- посилання на інші наукові й перевірені джерела.
     Важливо бути критичним і проводити власне дослідження перш, ніж обрати конкретне видання, зрозуміти, що саме вам необхідно. Для зручності експерти виділяють дві великі категорії, а саме книги, які присвячені вирішенню конкретних проблем ,такі як безсоння, стрес, залежність, тривога і депресія (тобто видання на тему психології) та книги, що описують поради про кар’єрне зростання, особистісний розвиток. Несподівано, але остання категорія переважає у своїй кількості, попри загальну тенденцію звернення уваги саме на проблему психологічної підтримки.
     Не слід забувати, що за привабливою обкладинкою, яка обіцяє нам вирішення усіх проблем та стрімкий розвиток можуть бути приховані негативні аспекти. Експерти відзначають, що купівля подібних книг може бути складовою синдрому фальшивих надій, сподівання на швидке і легке досягнення своїх цілей, відчуття контролю над власним життям, проте людина досі нездатна досягти стійких змін. Дієвість таких книг загалом ставлять під сумнів, адже лише якісна співпраця із фахівцем може дати позитивний та помітний результат.
     Серед найбільш розповсюджених міфів, які популяризують книги із саморозвитку, варто згадати наступні:
-     Виплесніть свій гнів і він зникне. Дослідження показують, що вираження гніву швидше підтримує агресію, аніж допомагає позбутись її.
-     Коли ви в депресії, уявіть себе щасливим, зосередившись на позитиві. Як правило ефект зовсім протилежний тому, що ви очікуєте, тому що дана практика може зробити ваші переживання та смуток біль очевидними.
-     Візуалізуйте свої цілі, це допоможе вам їх досягти. Однак дослідження доводять, що для втілення у життя своїх бажань потрібен не лише оптимізм, а й зосередження на перешкодах, які кроки необхідно здійснити, щоб їх подолати та досягти мети.
-    Самоствердження (позитивні афірмації) допоможе вам покращити свою самооцінку. Фахівці вказують, що дана техніка недостатньо сильна, оскільки для людей важливий позитивний зворотній зв’язок та комунікація із тими, хто має значення для нас. «Самооцінка – це сума ваших взаємодій з іншими людьми протягом життя, і вона не зміниться за одну ніч».
-     Активне слухання допомагає краще спілкуватися зі своїм партнером. Це приваблива ідея, але дослідження показують, що навіть люблячі та щасливі пари не використовують цю техніку. Натомість експерти радять серйозно сприймати партнера й уникати ворожості у стосунках.
     І це лише кілька спотворених думок, з якими ви можете стикнутись, тому завжди потрібно ставитись скептично та використовувати принципи критичного мислення.
     У вітчизняному просторі також протягом тривалого часу спостерігається стійкий інтерес до селф-хелп літератури, що досягнув свого апогею під час пандемії та карантинних обмежень. Однак перед українським читачем постає ще одна перешкода, а саме різниця менталітету автора й споживача інформації, адже більшість книг про саморозвиток пишуть у інших країнах. При перекладі видання майже не редагується та не враховує локальних культурних особливостей і цінностей. Соціально-економічний рівень України і багатьох інших країн суттєво відрізняється, тому поради й стратегії, котрі можуть бути ефективними для зарубіжної аудиторії, не є доречними чи ефективними в українських реаліях.
     Знайти ж книги від українських авторів, як виявилось, теж нелегке завдання, вони просто губляться серед величезної кількості іноземних публікацій, рідко потрапляють у списки мастрід і рекомендації. Проте, наразі можемо спостерігати розвиток українських авторів у цьому жанрі та збільшення їх присутності на полицях книгарень, що свідчить про збільшення попиту і на вітчизняну селф-хелп літературу.
     Та незалежно від того, які поради ви отримаєте, подумайте як вони вписуються у ваше життя. Можливо, вам захочеться відкинути деякі з них або ж адаптувати чи вписати у свій розпорядок дня. Краще робити невеликі кроки та діяти поступово, щоб сформувати звички, які мають сенс для вас. Рекомендації, що містяться в книгах про саморозвиток, базуються на фактах і дослідженнях, не можуть бути застосовні до всіх людей у всьому світі, адже існують системні проблеми, які можуть стримувати вас.

Використані матеріали дослідження: https://link.springer.com/article/10.1007/s10902-006-9041-2 

Немає коментарів:

Дописати коментар