Интернет реклама УБС

01.07.23

Світова епідемія нарцисизму



Авторка: Владислава Давидовська


   Нерідко можна почути закиди зі сторони старших поколінь про те, що молодь пішла якась зіпсована. Чому ж є така різниця в поколіннях окрім очевидних факторів як наприклад розвиток технологій, зміна  орієнтирів та соціально-політичних ідеологій? 

   В книзі "Епідемія нарцисизму" американських авторів Джін Твендж і Кейт Кемпбелл пишеться, що є таке поняття як сучасний невроз, тобто в кожному часі культура суспільства складається так, що діти які народжені в той чи інший час будуть мати закономірності в поведінці, люди народжені у кінці 90-х та початку 00-х вважаються поколінням нарцисів, тому що прояви характеристик зустрічаються у більшості. 


   Звісно на це вплинула поява соціальних мереж і наразі їх відсутність є скоріш дивакуватістю аніж нормою, в сучасному світі нам важливо рекламувати себе, такі платформи як Instagram, Tik Tok, Facebook ідеально для цього підходять. 

   Лаура Буффарді – докторка філософських наук та соціальної психології пише «Люди з нарцисичним характером потребують захоплення та уваги з боку інших. Вони процвітають завдяки легким для отримання схвалення способів у соціальних мережам, таким як підписники, лайки, поширення та ретвіти.»

   Сучасна проблема соціальних мереж полягає у тому, що покоління нарцисів демонструє нереалістичне уявлення про себе, в той час як інші покоління не намагаються створити «вилизану» картинку. Цим часто користуються інфлюєнсери та блогери підливаючи масло в вогонь, тим самим продаючи товар або курси, які допоможуть створити кращу версію себе, покращити себе зовнішньо або заробити статок. Всі розуміють, що ця реальність фальшива, але вся хочуть досягнути ідеалу створенного соц мережами та програмами по обробці фото.

   Але чи вважається нарцисизм набутими рисами, а не вродженими? 

   Нарцисизм простими словами це егоцентричність та виключна самозакоханість, у психології та психотерапії надмірний нарцисизм вважається розладом особистості, якому характерні перепади сприйняття себе, від самозакоханності до самокритики та ненависті.

   Нові дослідження по порівнянню життєвих цінностей, цілей та звичок молодих людей та покоління, яке народилося з 1946 по 1964 рік – доводять, що значно зросла важливість зовнішніх цінностей на противагу внутрішнім, тобто молоде покоління більше цінує зовнішній вигляд та гроші як показних своєї загальної успішності у нашому столітті. Будуючи таку закономірність, виникає питання – нарциси створюють попит на коучів та т.д. чи сучасні стандарти та вимоги створюють з людей нарцисів? 

   Нарцисизм це не нове явище, тобто соцмережі просто погіршили те, що могло бути. Зміна цінностей пов‘язана з тим, що наразі ми маємо більше можливостей, ми можемо навчатися онлайн, можемо мати час на те, щоб обрати професію та змінювати її впродовж життя, завдяки розвитку медицини та спростовуванням міфів про те що народити після 25 років буде неможливо, ми маємо час на те, щоб аналізувати та приймати рішення, наша епоха це про любов до себе в першу чергу, не має сенсу поспішати та виховувати онуків у свої 45 років. Те що більшість старших людей вважають нарцисизмом є скоріш здоровим егоїзмом, аніж патологією, адже це не відповідає цінностям минулого століття, тому викликає таке обурення. Цей феномен має як позитивні так й негативні сторони, більшість людей, отримуючи підтримку в Інтернеті, можуть підняти свою самооцінку, а деякі люди навпаки втрачають впевненість у собі, щоб не загубити себе у цьому потоці iнформації та гарних картинок, треба знайти ту золоту середину та не будувати свою особистість на тому, що ми бачимо в Інстаграмі.

Немає коментарів:

Дописати коментар