Интернет реклама УБС

06.10.23

Роль штучного інтелекту (ШІ) у медицині та діагностиці хвороб




Авторка: Юлія Лесько




   Новітні технології розвиваються з шаленою швидкістю. Штучний інтелект (ШІ) став лідером у цьому. ШІ змінив звичне життя та роботу в багатьох галузях, включаючи медицину та діагностику хвороб. Роль ШІ в цих сферах надзвичайно важлива й вона продовжує розвиватись. 
   ШІ допомагає пришвидшити процес діагностики. Сучасні системи ШІ можуть аналізувати великі обсяги медичних даних, такі як зображення, рентгени, ЕКГ, аналізи крові та інші клінічні дані, набагато швидше, ніж це може зробити лікар. Вони виявляють аномалії та патології, що може бути особливо корисним при невідкладних ситуаціях.
   Ось, наприклад, у новому дослідженні, опублікованому в журналі The Lancet Healthy Longevity, дослідники з Університету Осака Метрополітен в Японії розробили модель ШІ, яка може зчитувати рентгенівські знімки грудної клітки, щоб визначити біологічний вік та стан здоров’я людини. Дослідники зазначають, що чим вищий вік, оцінений штучним інтелектом, порівняно з реальним віком людини, тим більша ймовірність того, що люди мають хронічне захворювання.
   “Наші результати свідчать про те, що видимий вік, заснований на рентгенографії грудної клітки, може точно відображати стан здоров’я поза хронологічним віком. Ми прагнемо далі розвивати це дослідження та застосовувати його для оцінки тяжкості хронічних захворювань, прогнозування тривалості життя та прогнозування можливих хірургічних ускладнень”, — сказав автор дослідження Ясухіто Міцуяма.
   Штучний інтелект також поліпшує точність діагностики та може виявляти патології на зображеннях, які легко пропустити вручну. Наприклад, в галузі радіології системи ШІ можуть допомогти виявити мікроскопічні ураження на зображеннях КТ або МРТ, що раніше могли залишитися непоміченими.
   До того ж ШІ робить медицину більш доступною й ефективною. Він дозволяє лікарям консультуватися з іншими фахівцями та системами ШІ для вибору оптимального методу лікування. Крім того, чим раз більша кількість медичних даних може бути аналізована для виявлення нових тенденцій та патернів у хворобах, що може призвести до розробки більш ефективних методів лікування.
   Системи ШІ також можуть створювати індивідуалізовані плани лікування на основі медичної інформації про конкретного пацієнта. Вони також можуть відстежувати реакцію на лікування та рекомендувати зміни у відповіді на зміну стану пацієнта.
   Проте, важливо також зазначити, що використання ШІ в медицині має свої виклики та обмеження. До них входить необхідність забезпечення конфіденційності медичної інформації, розробка етичних стандартів та регулювань, а також навчання медичного персоналу взаємодіяти з системами ШІ.
   Безперечно, роль штучного інтелекту в медицині та діагностиці хвороб неоціненна. Проте розвиток даної технології має свої переваги й недоліки. Переваги є дуже цінними для людей, а от з недоліками вже починають боротись. Уряди багатьох країн намагаються регулювати ШІ, а вчені вчаться пристосовуватися до новітніх технологій. 

Немає коментарів:

Дописати коментар