Интернет реклама УБС

17.11.23

Маловідомі сторінки з життя Романа Шухевича


Авторка: Наталія Сливка
  Роман Шухевич - герой України, український політик і державний діяч, військовик. Генерал - хорунжий, головнокомандувач УПА, голова Секретаріату УГВР та почесний громадянин м. Коломиї. Він вважається одним з найбільш неординарних та важливих постатей в українській історії, один із найяскравіших лідерів національного руху за незалежність України під час Другої світової війни та після неї. Саме він відстоював самостійність української держави, свободу української нації, що тільки нещодавно стало очевидним для багатьох.Під час навчання у гімназії та політехніці був активним членом Пласту і спортивних товариств та одним з організаторів “Ясний тризуб” і “Чорноморця”.

   «Самостійність здобуде не одна партія чи організація, чи окремі люди, здобуде її тільки ціла Україна»,- мовив Роман Шухевич.

Роман Шухевич. Світлина зі студентської справи Львівської політехніки, 1926 р. З           Державного архіву Львівської області.

     Роман Шухевич разом зі своїм приятелем  заснував українську рекламну фірму Фама, яка була першою на Галичині. Оскільки Шухевич був засуджений польським судом, то само собою не міг бути юридичним спільником, але був її “таємним” співвласником.

   Богдан Чайківський 

  Обираючи назву для фірми, Шухевич хотів, щоб вона була зрозумілою кожному, тому обрали латинське слово “Fama”,що у перекладі означало розголос, чутка або шепіт. Фірма почала свою діяльність у березні 1937 року без великого стартового капіталу та спонсорів. Фама спочатку поширювалась в Україні, але з часом її почали публікувати у Варшаві та Кракові. Розміщували оголошення в газетах "Варшавська" та "Цодзєнни кур'єр" в Кракові. Давали оголошення в Німеччині і Мадярщині. Як відомо, Роман Шухевич мав усюди знайомих з ОУН, які були безробітними,тому йшлося про те,щоб дати їм роботу.

"Щоденний ілюстрований кур'єр" - краківська газета, у якій "Фама" розміщувала рекламу (1938 рік).Фото: pl.wikipedia.com

   У газеті було відведено місце і еротичним оголошенням.

  Богдан Чайковський у своїй книзі “Фама.Рекламна фірма  Романа Шухевича” описує їхню діяльність разом зі своїм другом так:

  “Ми давали навіть еротичні оголошення. Пригадую,на одній рекламі була намальована дівчина, що наставила коліно. Часами дехто мав застереження:”Нащо ви коліна показуєте?То непристойно!”Але то було добре для реклами, як потім переконувалися. Оголошення були дуже цікаві. Тексти розробляли у вигляді порад:наприклад, як вкладати папіроси в папірці “Калина”.Реклама почала дуже розвиватися”.

https://shron1.chtyvo.org.ua/Chaikivskyi_Bohdan/FAMA_Reklamna_firma_Romana_Shukhevycha.pdf 

Зразок рекламних оголошень "Фами" в газеті “Діло” і "Новий час"

    Та довго розвиватись "Фама" не могла.Прихід більшовиків у вересні 1939 року все змінив і не в найкращу сторону. В цей час Роман Шухевич припиняє свою кар’єру бізнесмена і  переходить у підпілля. Почалась страшна боротьба проти більшовиків,які знищували на своєму шляху все українське.Чайківський продовжив керувати «Фамою», але  це було не довго.

    “Фама” вела  навіть подвійну бухгалтерію,з якої  “чорна каса” йшла на потреби ОУН.

 “Ми почали швидко розвиватися, відкривали кожні два-три місяці нові відділи...Набирали в них до праці колишніх політичних засуджених, які не могли знайти роботи, але були патріотами, інтелігентними та добре надавалися до праці”

  “Він був незламним борцем, який відстоював незалежність Української самостійної держави та волю рідного народу. Він є уособленням людини, яка попри безліч перешкод (заслання до концтабору) боролася за визвольний національних рух України та її народу.”

https://shron1.chtyvo.org.ua/Chaikivskyi_Bohdan/FAMA_Reklamna_firma_Romana_Shukhevycha.pdf

  На даний момент з головнокомандувача УПА – Романа Шухевича  беруть приклад багато осіб, цитуючи його слова.В тому числі і нинішній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. У 2022, в день ЗСУ Залужний опублікував відео, де  з'являється легендарна цитата Романа Шухевича, яка повністю описує сьогоднішню боротьбу української армії.

https://t.me/CinCAFU/324

     До того ж, Україні відкрили публічний доступ до онлайн-колекції документів з архівів КДБ про командира УПА - Захід Василя Сидора (псевдонім "Шелест"), який був "правою рукою" головнокомандувача Романа Шухевича.

https://avr.org.ua/?idUpCat=1607

                    Василь Сидор

 "Права рука" головнокомандувача УПА Романа Шухевича Сидор увійшов у генштаб підпільної армії, створив і очолив найбільший із генеральних військових округів – УПА - Захід, який діяв у Карпатах до 1949 року", – інформував Центр досліджень визвольного руху.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар