Интернет реклама УБС

17.11.23

Найперша тревел блогерка України


  Яблонська Софія Іванівна, українська та французька письменниця, журналістка, мандрівниця і фотограф. Вона стала першою українкою, яка помандрувала навколо світу з кінокамерою. Софія - автор книжок-бестселлерів і фільмів про екзотичні краї, але, на жаль, наші сучасники про неї та її творчість майже не знають. Дівчина родом з села на Львівщині, вона завжди мріяла побачити світ та пов'язати своє життя з акторською майстерністю. «Ти знаєш, що то для тебе все небо і що місяць світить для тебе та й зірки займаються для тебе і сонце встає для тебе!» - пророчими стали слова няні Софії-Юстини, які журналістка занотувала до однієї зі своїх книг.

  Події розгортаються у 30-х роках 20 століття. Галичину охопила паніка, як молода, незаміжня донька священика подорожує найекзотичнішими країнами світу. Після експедиції в Марокко, Яблонська повертається до Львова та збирає захоплену публіку, для яких подорожі так і залишаться мрією. Але, все одно, дівчина отримала велику долю критики. Польські журналісти називали її
зухвалою та некомпетентною у своїй справі. Односельчани звинувачували її у зрадництві Батьківщини, а батька Софії цуралися в церкві.
  Ніхто з «фільмового товариства» не вірив, що жінці вдасться зняти бодай щось.
Після першої вдалої подорожі вона вирішує здійснити другу – навколосвітню.
  Укладає контракт на зйомку документальних фільмів про життя місцевого населення Індокитаю та вирушає до нових відкриттів та можливостей.
 Застосовуючи хитрощі та неабияку кмітливість, Яблонській вдавалося фотографувати тубільців і надсилати такі кадри, які до неї не робив ніхто.
  Її ніколи не цікавили типові туристичні маршрути, вона завжди шукала нові місця для захопливих кадрів. Незважаючи на численні укуси екзотичних комах та змій, хворобу малярії та настороженість місцевих мешканців - вона продовжувала свою діяльність. Софія Яблонська зруйнувала численні
стереотипи про жінок та стала першою тревел-блогеркою в Україні.
   Переглянувши її роботи можна з впевненістю сказати, що
Яблонська є однією з «Великих українців».





Катерина Ніловка

Немає коментарів:

Дописати коментар