Интернет реклама УБС

18.11.23

Який же він, незламний Харків?


Авторка: Євгенія Шевченко


   Від початку повномасштабного вторгнення Харків став одним із тих міст, про які говорять в різних куточках планети. Але причиною тому стало не те, що був період, коли місто жорстоко обстрілювали окупанти кожного дня. Бо, на жаль, багато міст України стали жертвами російської агресії. Відомим Харків зробила саме його незламність. У чому ж вона проявилася? 

  Не дивлячись на те, що місто територіально дуже близько знаходиться до країни-агресорки, її пропаганда так і не змогла просочитися до харків’ян. І, хоча,  у когось були побоювання з приводу того, що російськомовні мешканці здадуться окупантам швидше, ніж жителі більш віддалених від кордону міст, харків’яни довели свою відданість Україні. Довели попри біль, кров  та сльози. Часто можна було почути, що якщо за день було менше двадцяти «прильотів», то його можна вважати тихим. 

  І, на диво, після всього пережитого, Харків почав дуже швидко відновлюватися. Саме це привернуло увагу багатьох іноземців та викликало повагу від інших українців. Про працівників харківського комунального підприємства почали складати легенди. Де ж ще знайти таких відданих роботі працівників, які не дивлячись на обстріли виконували б свою роботу? Вони усували перебої зі світлом, водою та теплом за лічені години. Інколи не чекали і відбою повітряної тривоги. Одного разу в метро я почула від людини в робочій формі: «Та як же ж, а там маленькі діти, треба їхати. До ранку чекати дуже довго». Вирви у землі після прильотів оперативно засипалися, діри на дорогах якісно закладалися новим шаром асфальту.



  Найбільшого розголосу отримали парки ім. Т. Шевченка та Центральний (колишній ім. Горького). Улітку 2022 року, після періоду активних бойових дій  у Харкові на територіях цих громадських місць почали висаджувати квіти. Величезна кількість тюльпанів зацвіла на тих місцях, де ще декілька днів тому були обгорілі ділянки трави.



     А для того, щоб зберегти одну з найголовніших окрас міста – пам’ятник Тарасові Шевченко, теж доклали чимало зусиль. Декілька днів поспіль, незважаючи на обстріли, комунальники та волонтери обкладали його мішками. Харків’янам знадобилося близько п’ятнадцяти тисяч мішків та кілька тон піску для того, щоб забезпечити цілісність пам’ятки.



   У Центральному парку теж за короткий проміжок часу вдавалося навести порядок. Єдине, що не підлягає відновленню – це дитячі атракціони. Саме ті, на які ще зовсім недавно, приїжджали кататися малюки з батьками. 

   Саме тому Харків називають незламним містом, а харків’ян – героями. Кожного дня у місті кипить робота з відновлення зруйнованих будинків та доріг. І словами не передати який величезний об’єм робіт ще чекає на нас попереду, адже масштаби шкоди, яку продовжують наносити нам окупанти, просто гігантські. Але ми всі віримо у нашу перемогу та в те, що з часом на місцях зруйнованих будинків будуть високі, яскраві, нові багатоповерхівки; у парках будуть найсучасніші атракціони для малечі; а кожен газон буде засаджений квітами. 


Немає коментарів:

Дописати коментар