Интернет реклама УБС

20.11.23

Як український бізнес виживає в умовах війни: про релокацію та зміну фокусу виробництва


Авторка: Тетяна Мельник
 З початком повномасштабного вторгнення український бізнес стикнувся з численними викликами. Багато компаній втратили співробітників, деякі виробництва опинились в окупації. В такій ситуації власники бізнесів змушені були швидко реагувати на обставини та змінювати такти ведення бізнесу або ж вигадувати способи переміщення виробництва на іншу територію. Тож, як український бізнес адаптувався до роботи в умовах війни?

Першою та найбільшою загрозою для будь-якого підприємства чи дрібного бізнесу є пряма фізична загроза. В таких випадках релокація є чи не єдиним способом врятувати підприємство та забезпечити його подальшу роботу. Яскравим прикладом вдалої релокації є компанія “Чумак”, виробництво якої знаходилося на території Херсонської області. Після початку повномасштабного вторгнення компанія перемістила свої виробництва в різні куточки України. Серед них Запоріжжя, Луцьк, Тернопіль, Вінниця, тощо. На щастя, влада також зацікавлена в розвитку та відновленні економіки, тому пропонує державну програму релокації підприємств. В рамках програми власники бізнесів, які знаходяться в районах бойових дій, отримують нове місце розташування, допомогу в пошуку співробітників та закупівлі сировини, а також безкоштовне переміщення підприємства за допомогою Укрпошти та Укрзалізниці. Також підприємство може здійснити релокацію самотужки, підготувавши необхідні документи про переведення співробітників та зміну адреси. 

Друга загроза бізнесу - падіння продаж та охоплень через неактуальність товарів і послуг. Багато компаній, які пов’язані, наприклад, з розважальною сферою суттєво відчули на собі важкість роботи в умовах війни. Чимало підприємств у різних сферах обрали переналаштувати своє виробництво на іншу галузь, часто пов’язану з армійськими потребами. До прикладу, фонд K.FUND Василя Хмельницького, який до початку повномасштабного вторгнення займався збором коштів на підтримку різноманітних проєктів, переналаштувався на волонтерську допомогу та підтримку армії. 

Підсумовуючи, теперішній стан країни ускладнив й без того непросту ситуацію, в якій перебував український бізнес. Проте завдяки власним зусиллям підприємців та підтримці влади український бізнес продовжує боротись за своє існування.






Немає коментарів:

Дописати коментар