Интернет реклама УБС

30.11.23

Як змінилось ставлення до тварин, яких люди беруть з собою в бомбосховища, з початком повномасштабного вторгнення


Авторка: Тетяна Мельник

   Зима 2022 року, світом ширяться прогнози та дати повномасштабного вторгнення. Багато людей почали готуватись до подібного сценарію заздалегідь, купуючи запаси їжі, медикаментів та роздумуючи над планом евакуації. Для багатьох нагальним стало питання домашніх улюбленців та можливості утримання їх в бомбосховищах. Офіційні документи писали одне, адміністрації міст стверджували інше, залишаючи власників тварин розгубленими. В такій ситуації люди часто приймали рішення, що, або не будуть брати тварину в бомбосховище взагалі, або ж залишатимуться разом з нею. Як влада допустила таку помилку в комунікації з населенням?

   ЗМІ, які заявляли про заборону на утримання тварин в укриттях здебільшого спирались на постанову “Порядок заповнення та перебування в спорудах фонду захисних споруд цивільного захисту”. Даний документ дійсно забороняє приводити в укриття тварин, проте крім того забороняє рух в укритті без нагальної необхідності та загалом передбачає сценарій, який на дійсності виявився далеким від реальності. Крім того, документ датується 2018 роком, тобто був створений задовго до повномасштабного вторгнення. Журналісти намагались брати офіційні коментарі в представників влади, проте й там лунали твердження, які протиречили одне іншому. Наприклад, начальник обласного відділу захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій Володимир Кравцов у коментарі для “Суспільне” наголосив, що утримувати тварин в укритті ймовірно буде заборонено, адже укриття вважається громадським місцем. Натомість Микола Бойко, начальник відділу з питань цивільного захисту Деснянського району в інтервʼю для “Depo Київ” стверджував, що в офіційних правилах бомбосховищ немає нічого про домашніх тварин, а отже їх дозволять брати в укриття. Словом, офіційну та однозначну відповідь на таке важливе та хвилююче питання влада дати не спромоглася.

   Коли почалось повномасштабне вторгнення першими про цю проблему заговорили деякі депутати та зоозахисники. До прикладу, Кіра Рудик, депутатка від партії “Голос”, 25 лютого 2022 року опублікувала пост, в якому написала, що заборони на перебування тварин в бомбосховищі немає. Важливу роль зіграли різні зоозахисні організації, які в своїх соціальних мережах інформували людей, про те що домашніх улюбленців можна брати в укриття. Також подібна інформація згадувалась в телемарафоні новин. Проте комунікація “постфактум” залишила багатьох власників непідготовленими до ситуації, особливо в умовах стресу та потоку гнітючих новин.

   Звісно, під час підготовки до повномасштабного вторгнення на перше місце ставало питання захисту та порятунку людей. Проте питання про домашніх улюбленців вочевидь хвилювало тисячі українців, тому обовʼязком влади була чітка комунікація, або хоча б однозначна інструкція, яка б розставила все на свої місця. Адже у критичних ситуаціях правильне і продумане спілкування може врятувати не одне життя. 


Немає коментарів:

Дописати коментар