Интернет реклама УБС

21.12.23

Київське метро: виклики будівництва та підтоплення синьої гілки


Авторка: Тетяна Мельник

   Київське метро роками служить жителям міста, даючи можливість швидко пересуватись між різними станціями та розвантажувати столичний трафік. Крім того, метро відоме на весь світ найглибшою у світі станцією - Арсенальна. Проте за останні декілька тижнів київський метрополітен переживає одну кризу за іншою. Спочатку через підтоплення були перекриті станції від “Либідської” до “Теремків”, згодом з’явились чутки про закриття станцій “Тараса Шевченка” та “Почайної”, які, втім, були спростовані офіційною заявою метрополітену. Тож, які причини закриття цих станції та чи нова це проблема для київського метро?

З самого початку будівництво метро в Києві було чималим викликом для влади. Спорудження почалось ще в 50-х роках минулого століття і вже тоді проектувальники стикнулись з купою проблем. Дослідник історії київського метрополітену Олег Тоцький у епізоді “The Kyiv Podcast” розповів про складну гідрогеологію міста. З його слів будівництво метро в Києві, через потребу впоратись з складним рельєфом, вимагало створення станцій глибокого закладення. Подібні станції споруджуються на глибині понад 20 метрів і загалом їхнє будівництво більш затратне. Саме тому станції глибокого закладання зводяться тоді, коли присутній нестабільний рельєф, або є ризик затоплень ґрунтовими водами. До прикладу, станція Ююань в Шанхаї була зведена на рекордній для міста глибині – 36 метрів. При її спорудженні з’явилось одразу декілька проблем: Шанхайські ґрунтові води, ризик просідання навколишніх будівель та занадто м’який ґрунт, будівництво в якому нагадувало “свердління дірок в тофу”.  Київська гідрогеологія теж є непростою для проектувальників. Олег Тоцький у подкасті згадав річку Либідь, та підземні розломи корінної породи, спровоковані нею. До інших можливих причин тріщин та підтопів відносять надмірне навантаження на ґрунт та тунельну оправу. Журналісти різних видань також пригадують забудову та спорудження нових житлових комплексів на прилеглих до метро територіях.

Надмірна забудова та важка гідрогеологія не вперше створюють проблеми для київського метрополітену. В 2016 році скандал стався через пошкодження склепінь на станції “Героїв Дніпра”. Тоді поруч зі станцією зводився торгівельно-розважальний центр “Oasis Kyiv”. У 2009 році гендиректор “Київметробуд” Володимир Петренко написав листа тодішній прем’єр-міністерці Юлії Тимошенко. Того року будівництво метро на Теремки було зупинене через брак фінансування. Петренко зазначив, що раптова зупинка будівництва може спричинити техногенні катастрофи та затоплення вже збудованих станцій. Метро в тій частині міста будувалось вже не один рік та супроводжувалось численними проблемами. В 2006 році на будівництві сталась аварія – зламалась одне з огороджень котловану, через що ґрунт осипався донизу. Під час зведення станцій також стались нещасні випадки з працівниками.

Київське метро – складний та ризикований проект, який вимагає у влади особливої уважності та обережності. Зважаючи на складні рельєфні умови та проблему з забудовою столиці, подібні випадки можуть знову трапитись в майбутньому. Наразі метрополітен стверджує, що ситуація знаходиться під їхнім контролем та спостереженням. За словами депутатів столичної влади ремонтні роботи можуть тривати деякий час. 

Джерело: Facebook "КП "Київський метрополітен"".

Немає коментарів:

Дописати коментар