Интернет реклама УБС

22.12.23

Цифровізація. Цифрова цивілізація


Aвторка: Катерина Ніловка

  Термін «Цифровізація» повністю описує 21 століття. На тлі існуючої цифрової  революції сучасність диктує нам новітні технологічні рішення. Величезна маса  інформації потребує сучасної форми обробки даних та подальшого  моделювання поряд із теоретичною оцінкою сучасних змін у нашій цивілізації у  глобальному масштабі. Тобто, тренди сьогодення – це глобальна  інформатизація, цифровізація, діджиталізація тощо. 

 Новітні технології значно спрощують життя людству, але невже все так просто?  

  Чи не виникне згодом проблема, яка зруйнує всі стереотипи і машини зі  штучним інтелектом дійсно почнуть керувати світом?  

  Колись утопічний термін «Штучний інтелект» - став реальністю сьогодення, без  якого деякі функції вже неможливо виконувати. ШІ здатен обробляти  величезні обсяги інформації за лічені секунди. Дійсно, він може полегшити  роботу, тому що система розрахована безпосередньо на покращення  ефективності праці. Але вчені припускають, що штучний інтелект у  майбутньому може прибрати потребу в робітниках, тобто 90% професій  сьогодення не будуть актуальними для людей і їх замінить ШІ. «Немає причин  очікувати, що штучний інтелект здобуде свідомість, бо інтелект і свідомість — дуже різні речі. Інтелект — це здатність вирішувати проблеми. Свідомість — здатність відчувати, приміром, біль, задоволення, любов і гнів. Ми схильні  плутати їх одне з одним, бо в людей та інших ссавців інтелект іде пліч-о-пліч зі  свідомістю.» - каже видатний історик та письменник Ювал Ной Харарі, який заперечує той факт, що у майбутньому машини замінять людей. Вчені  розділилися на два табори, тих хто не переймається через те, що штучний  інтелект почне керувати світом і тих хто майже впевнений у кінці панування  людей на планеті.  

 Людство таки вступило в нову епоху тоді, коли воно стало «пост-людством».  

  Все почалось із примітивних фаз «кіборгізації», тобто заміни людських органів  пристроями на кшталт «штучної нирки» чи «серцевого клапана». Не випадково  на сьогодні термін «кібер» став префіксом для означення технологічних новацій  передовсім медичній галузі. Так, технології дійсно допомагають навіть  зберегти людське життя. Інженери прогнозують, що згодом можливо буде  відсканувати і віддрукувати на 3-D  принтері ідентичний орган чи навіть частину тіла завдяки штучному  інтелекту. Чи значить це, що людина стане напівробоботом і з цього почнеться  справжній розпад людства? Філософ Епштейн говорить про суспільство майбутнього як  «церебрально відкрите суспільство», або «нейросоціум», в якому ментальні  процеси його громадян стануть доступними для загалу. Це, на думку філософа,  вимагатиме від його членів такої ментальної гігієни, про яку мріяли отці  пустелі. 



Немає коментарів:

Дописати коментар