Интернет реклама УБС

05.12.23

«УКРАЇНСЬКА ЗИМА: від Романа до Йордана»



  Киян та гостей столиці запрошують святкувати традиційну зиму в столиці. А саме вони можуть відвідати унікальний міжмузейний мистецький проєкт «УКРАЇНСЬКА ЗИМА: від Романа до Йордана», організований Національним музеєм народної архітектури та побуту України і Музеєм історії міста Києва. 

  Виставковий проєкт представить найяскравіший цикл зимових свят українців, що розпочинаються на Романа та закінчуються Водохрещем. Цей особливий святочний час сповнений давніми обрядами, звичаями та ритуалами: колядками і щедрівками, вертепами, ворожіннями, веселощами і гостиною.

  Відкриття проєкту «УКРАЇНСЬКА ЗИМА: від Романа до Йордана» припало на Адріївські вечорниці за новим календарем, які гості дійства відзначили разом із Фольклорним ансамблем «Кралиця»КНУКіМ.

  В урочистому відкритті свята в Музеї історії міста Києва взяли участь: Ростислав КАРАНДЄЄВ – т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України; Оксана ПОВЯКЕЛЬ – генеральний директор Національного музею народної архітектури та побуту України; Діана ПОПОВА – генеральний директор Музею історії міста Києва.

   «Сьогодні, коли Україна потерпає від війни, коли ворог прагне знищити все українське, як ніколи важливо пам'ятати та зберігати власні традиції.  Українська зима – це  Різдво та Новий рік, це  період колядок і щедрівок, вертепів, молодіжних вечорниць із гаданнями й забавами та низки не менш важливих свят: Катерини, Андрія, Миколая, Меланки тощо. Завдяки нашим дружнім стосункам з колективом музею історії міста Києва ми маємо можливість представити це надбання широкому загалу у самому серці міста, де кожен дізнається ще більше про своє», - розповідає генеральна директорка Національного музею народної архітектури та побуту України Оксана Повякель.

  «Музей історії міста Києва завжди докладає чимало зусиль, щоб попри все подарувати киянам свято, створити атмосферу, в якій трапляються дива, а цього року в плідній співпраці з Національним музеєм народної архітектури та побуту України пропонуємо придивитися до коріння та відсвяткувати в українській традиції, надихнутися на втілення одного бажання на всіх», – наголошує генеральна директорка Музею історії міста Києва Діана Попова.

  У виставкових залах музею презентували унікальну фондову колекцію Національного музею народної архітектури та побуту України: різдвяно-новорічну атрибутику львівського етнографа та художника Володимира Шагала, різнорегіональну кераміку, традиційну дерев'яну скорбонку, металеві колядницькі дзвоники, автентичні зимові строї, килимарство, рушники, іконопис, картини наївного малярства Михайла Онацька, Івана Лисенка та інших. Виставковий простір доповнений витинанками та різдвяними листівками з фондів Музею історії міста Києва,  різдвяними роботами сучасних майстрів (Вікторії Філь, Аліни Ходань, Олени Романенко, Ірини Білай та вихованців дитячої студії «Соломія», Наталії Семенюк, Асі Аландаренко, Олени Єременко, Олени Рущак) та сучасними інтерактивними інсталяціями.

  Українську зиму неможливо уявити без колядування, щедрування, маланкування – усі ці традиції представлять виступи колоритних колективів та майстер-класи з виготовлення різдвяної атрибутики. Зануритися глибше в звичаї, притаманні циклу «від Романа до Йордана», допоможуть авторські екскурсії від провідних етнографів НМНАПУ.  

 Виставку організовано Національним музеєм народної архітектури та побуту України та Музеєм історії міста Києва. 

  Виставка триватиме до 14 січня.

  Графік роботи експозиції згідно графіку роботи МВЦ Музею історії міста Києва (вул. Б.Хмельницького, 7): 

Ср.-Нд.: 12:00-19:00, Пн-Вт.: вихідні








Леонід Коваленко

Немає коментарів:

Дописати коментар