Интернет реклама УБС

03.01.24

Які уроки створення армії та мобілізації може нам дати Ізраїль ?


Авторка: Тетяна Мельник


  Новий закон про зміни в мобілізації сколихнув суспільство та спровокував бурхливі обговорення. Михайло Подоляк в інтерв’ю для Ігоря Яковенко та 24 каналу розповів про те, що вже існуючий закон потребує вдосконалення: “Війна довга, війна масштабна – 2 роки, вона дійсно велика. Відповідно ті підходи, з якими Україна заходила у війну, тими юридичними правилами, які визначали і мобілізаційні процеси, і процеси демобілізації, і процеси ротації, і процеси, які визначали роботу територіальних центрів комплектації та роботу лікувально-лікарських комісій – це все потребує змін, інших юридичних підходів з урахуванням довгої війни.” До 2013 року Україна взагалі не готувалась до військових конфліктів, скорочувала армію та ліквідувала боєприпаси. Тому тепер наше законодавство потребує змін, як в питанні мобілізації, так і в питанні підготовки армії загалом. Тут на допомогу може прийти досвід Ізраїлю, країни, яка нещодавно зіткнулась з новим витком ізраїльсько-палестинського конфлікту. 

В Ізраїлі існує три види військової служби: регулярна служба, постійна служба та резервна служба. На регулярну службу призиваються як чоловіки, так і жінки, відповідно усі громадяни країни мають певний рівень військової підготовки. Військовий резерв утворюється з громадян, які пройшли регулярну службу. Час від часу резервісти призиваються на службу та додаткові військові тренування тривалістю не більше одного місяця. У воєнний час резервісти можуть бути негайно призвані на службу. Після останньої атаки Хамасу Ізраїль швидко мобілізував 360 000 резервістів, адже процедури призову вже добре відпрацьовані в державі. З інтерв’ю з ізраїльськими резервістами зрозуміло – в мобілізації немає хаосу та примусу. Ізраїльський артист Ілля Аксельрод в інтерв’ю для Уніан розповів, що збори проходять швидко, усі резервісти знають в яку частину вони мають їхати та яке їхнє призначення на війні. В середньому після призову резервіст має з’явитись на базі протягом 24-48 годин, деякі підрозділи мобілізуються за лічені години. Крім того, в Ізраїлі воюють всі, в тому числі високопосадовці, політики та їхні сім’ї. Служба в армії та захист країни вважається чимось престижним та вартим поваги.

Безумовно Україна – не Ізраїль. Довгий час українці жили з вірою, що великої війни не буде, тоді як Ізраїль весь час готувався до найгіршого сценарію. І незважаючи на те, що раптовий напад застав ізраїльтян зненацька, країна все одно змогла мобілізувати резерви та дати відсіч. Ізраїльська армія та військова служба в ній має те, чого бракує Україні – визначеності. Невідомість породжує страх у населення, люди бояться, що опиняться на передовій та не будуть мати достатніх навичок чи ресурсів. Цей страх деморалізує навіть тих, хто готовий ставати на захист власної держави. Чи змінить новий закон про мобілізацію цю невизначеність поки невідомо, проте закон передбачає введення загальновійськової підготовки, що є гарним кроком для покращення української армії.

Джерело: офіційний сайт Сил оборони Ізраїлю 


https://www.idf.il/en/mini-sites/hamas-israel-war-23/

Немає коментарів:

Дописати коментар