Интернет реклама УБС

18.01.24

Журналістика і блогерство – основа сучасного медіапростору


Авторка: Євгенія Шевченко


  У сучасному інформаційному просторі журналістика і блогерство посідають вагомі місця. Журналістика вважається незамінним інструментом поширення об’єктивної та достовірної інформації. Професійні журналісти мають досвід і знання, необхідні для збору та аналізу інформації, а також доступ до першоджерел. Блогери набувають все більшої популярності в останні роки. Вони можуть надати більш особисту та суб’єктивну думку на певні теми, а також звернути увагу на нові та цікаві питання, які ще не знайшли відображення у традиційних медіа.

  У світі медіа ці два напрямки мають своє окреме місце і важливість.

  Журналістика бере на себе основну функцію і допомагає аудиторії зрозуміти складні події та проблеми, а також створює передумови для їхнього вирішення. Блогерство ж забезпечує різноманітність поглядів та думок, доповнюючи, а інколи й взагалі замінюючи професійну журналістику.

  Українці завжди були активними учасниками громадського життя і борцями за свої права і свободи. Такі засоби масової комунікації, як журналістика і блогерство, ніколи не втратять свій попит серед українців.

  Вони допомагають отримувати інформацію, висловлювати різні думки, а також ділитися ними з іншими людьми. Це дозволяє нації брати участь у розвитку громадського життя.

Журналістика – професія та спосіб життя


  Постійні зміни у сучасному світі впливають на діяльність засобів масової інформації. У березні 2023 року набув чинності новий Закон України «Про медіа», який кардинально змінює певні аспекти діяльності журналістів та блогерів. Але як зазначили у Інституті масової інформації: «Впровадження цього закону не відбудеться за один день. З огляду на складність процесу імплементації нормативно-правових актів частина положень закону набуде чинності пізніше, а частина може взагалі потребувати правок перед імплементацією». Тому поки що ми іноді посилаємось на законодавство, яке було чинним до прийняття нового у 2023 році.

  Освітні заклади нашої країни випускають висококваліфікованих, грамотних та цілеспрямованих спеціалістів четвертої влади. Як правило, починаючий журналіст обирає найбільш комфортну для своєї роботи галузь:

видавництво, телебачення, інтернет-видання і т.д. У будь-якому разі з часом кожен отримує досвід, досягає певного рівня розвитку та може прийти до суспільного визнання. Це дасть можливість стати спеціалістом, на якого рівняються та думки якого мають авторитет.

  Офіційно працевлаштований журналіст обмежений політикою видання, на яке працює. Чого не можна сказати про блогера.

Блогерство – це про натхнення?


  Блогерство набирає все більшого попиту у мережі, адже переважна кількість людей відійшла від отримання інформації з професійних засобів масової інформації. Жоден засіб масової інформації не може похизуватися такою швидкістю розповсюдження свого матеріалу. Належне видання у будь-якому разі виділяє час на перевірку інформації, на достовірність, пошук підтверджуючих фото та коментарів з перших вуст. Інтернет дозволяє виражати свої думки настільки вільно, наскільки це взагалі можливо.

  Блогерам не потрібно хвилюватися за відповідальність за розповсюдження фейкової новини. Вони рідко бувають звинуваченими.

  Об’єктивність інформації – невід’ємна вимога до роботи журналіста. Плід його праці обґрунтований мовою фактів. Вони не нав’язують якусь конкретну думку, а прагнуть показувати інформацію правдиво, тим самим даючи кожній людини можливість для власних роздумів. Також важливу роль відіграють зібрані коментарі інших людей, фото та відео матеріали.

  Вони підтверджують достовірність. Блогер висловлює свою думку більш вільно. Йому близькі слова «Я вважаю..», «На мою думку..», «Я хочу..». На ньому не лежить відповідальність за неправильно трактовану інформацію, але його діяльність залежить від довіри аудиторії.

  Ще одним досить важливим фактором є грамотність. Інформаційні блоги принципово відрізняються від традиційних засобів масової інформації тим, що не мають спеціальної редакції. Журналістський текст проходить досить серйозну перевірку перед тим, як випуститися. Перевіряється наповненість інформації, точність фактів, правильність мови – стиль, синтаксис, пунктуація, граматика. На авторові матеріалу, працюючому у впливовому медіа, лежить відповідальність за створений ним текст або ж відеозйомку.

  Робота у ЗМІ вимагає постійної роботи з величезним потоком подій.

  Написання журналістського тексту не залежить від натхнення, воно є регулярним обов’язком Написання новин, сенсацій займає немало часу. Це може здаватися дивним блогеру-початківцю. Його дописи залежать від його особистих життєвих ситуацій та навіть просто від настрою. Блогерський допис може бути аматорським аналізом чи коментарем до журналістського матеріалу.

Немає коментарів:

Дописати коментар