Интернет реклама УБС

19.02.24

«Атлантида. Загублена цивілізація»


Авторка: Вероніка Прокоф'єва

 Атлантида - це гіпотетична острівна держава, яка існувала багато тисяч років тому і досягала непоганої могутності. Це легендарне місто, казково багата і розвинена цивілізація, яка була винесена в море і назавжди втрачена в історії, яка з тих пір захоплює уяву читачів. Факти про існування Атлантиди точно не підтверджені, як і її розташування але за роки світлі уми вчених зуміли звузити коло пошуку. Казкова країна, яка так і вабить своїми таємницями та загадками, на які ніхто не може дати відповіді. Чим ця держава так приваблює людей? Чому через величезну кількість часу, через тисячоліття вчені досі не можуть дати точної відповіді на питання: чи існувала Атлантида чи ні?

Історія.

 В основному, знання про Атлантиду нам приходять від давньогрецького філософа Платона, який докладно описував географію історію та загибель Атлантиди. Історія держави вперше з'являється в «Тімеї» Платона, одному з його пізніх творів. Назва діалогу походить від імені його головного героя, вигаданого філософа піфагорійця з Південної Італії, який обговорює душу з Сократом. Уривок про Атлантиду сказана на початку діалогу Крітіаса. Історія Атлантиди знову спливає, цього разу докладніше в «Крітій» Платона, діалозі, названому на честь оповідача з «Тімея». Ця робота є продовженням розмови Тімея і тепер Крітій представить теорії ідеальної держави Сократа в контексті реального міста Афін 9000 років тому. Таким чином він покаже, як ці інститути дозволили афінянам перемогти технологічно розвинену цивілізацію Атлантиди і згодом процвітати. Крім Платона, Атлантиду описували й інші, сучасник Геродота Геланік, наприклад теж згадує нащадків титана Атланта, які давним-давно створили могутню морську цивілізацію. Зникла Атлантида за словами Платона в 9500 до нашої ери, населяли її відомі Посейдоном величезні титани під керівництвом царя Атланта який і дав назву острову.

 Загалом існування Атлантиди проскакує у давньогрецьких філософів та істориків, але деталі шалено різняться. Вчені давним-давно звели міф про втрачений острів до двох основних теорій і обидві вони об'єднані одним фактом:  в Атлантичному морі Атлантиди бути не могло, що цікаво, адже море придбало свою назву саме завдяки затонулому острову в ньому. А виною всьому банальна відсутність фактчекінгу людьми, які давали назву, адже ті ж давні греки, що описали Атлантиду, і війну з нею, вельми офіційно заявляли, що знають, де кінець світу.

Як виглядала Атлантида?


 Країна Атлантида виробляла деревину, метали, їжу і була населена багатьма істотами, включаючи слонів. Люди Атлантиди жили добре, вони приручали тварин, прикрашали свої посіви, були побудовані міста з гаванями та прекрасними храмами, також були побудовані мости та канали зі стінами та воротами щоб з'єднати морські кільця навколо острова. Останні були прикрашені бронзою і оловом, такий був достаток ресурсів. У центрі міста знаходився храм Посейдона, який був повністю фанерований сріблом і мав дах зі Слонової кістки. Весь комплекс був оточений стіною із чистого золота та прикрашений золотими статуями. У місті були фонтани з гарячою та холодною водою, лазні спортивні зали, іподром та величезний флот військових кораблів. Населення було величезним і армія могла виставити загін до 10.000 колісниць. Потім описуються релігійні обряди які включали погоню за биками і принесення їх у жертву. Атлантида була найбільш густонаселена, технологічно розвинена та могутньо процвітаюча з коли-небудь бачених. Життя там було мрією для багатьох і, зізнатися чесно, деякі країни, що існують досі, не можуть стояти на одному рівні з Атлантидою.

Зникнення острова.

 Багато хто вважає, що зникнення Атлантиди було викликане виверженням вулкана, землетрусами і цунамі, що послідувало за ними, на егейському острові Терра в кінці бронзового століття, які знищили цю особливу культуру, і затопили більшу частину острова. Терра з її великою торговою мережею та образотворчим мистецтвом, безсумнівно, вважалася б розвиненою та процвітаючою у сучасних цивілізаціях. Що може бути найкращим способом заповнити це шокуюче зникнення якщо не барвистий міф?

 Потім є згадка про переслідування биків та принесення їх у жертву в Атлантиді. Чи може це посилатися на практику Кріту де стрибки з биком, поклоніння їм і іконографія пронизують археологічні записи? Наступний діалог Платона був названий Міносом на честь легендарного царя острова яким захоплювався Платон за його здібності.

 За словами Платона, острів знаходився на заході від геркулесових стовпів навпроти гір Атласу. Під час сильного землетрусу, який супроводжувався повінню, острів був поглинений морем в один день разом зі своїми жителями атлантами. Хоча ця теорія, як і багато інших щодо Атланти, не підтверджена науковими фактами, її дотримуються більшість людей і вірять у неї. Існує ще декілька теорій. Перше - це те, що ніякої Атлантиди не існувало і Платон просто склав історію про людей і богів. Друга - це те, що Платон просто взяв документовані події далекого для нього минулого і прикрасив його. Ця версія виглядає найлогічнішою, адже це повністю в стилі греків. Якої теорії дотримуватися вам - вирішуйте самі, але я вважаю, що будь-яка теорія має право бути.

Де знаходиться Атлантида?

 Англійські дослідники виявили останки міста, що знаходяться на дні океану. Воно розташоване біля південно-західного узбережжя Іспанії, недалеко від виходу гібралтарської протоки в Атлантику.

 Зазначається, що знайдені Руїни майже ідеально підходять під опис, який зробив давньогрецький філософ.

 Виходячи з усіх фактів, ми так і не можемо дати точну відповідь на питання, чи існувала Атлантида колись і чи існує вона і зараз.

 Але, безумовно, ця тема варта вашої уваги. У нашому світі відбувається, відбувалося і відбуватиметься стільки різних речей, на дослідження яких йдуть роки, десятиліття і можливо навіть тисячоліття. Є такі справи, дати відповіді на які неможливо нікому, наприклад, такі як існування Атлантиди. Але чим більше таємниць та загадковості містить у собі та чи інша справу, тим цікавіше її пізнавати.

Немає коментарів:

Дописати коментар