Интернет реклама УБС

27.02.24

Єгипетські піраміди. Правда про будівництво


Авторка: Вероніка Прокоф'єва


  Ні для кого не секрет, що одним з найпопулярніших пам'яток та місць для відвідування туристів не тільки в Єгипті, але й в усьому світі є Єгипетські піраміди. Ці місця зачаровують і притягують не лише своїми масштабами, але також своєю захоплюючою історією, вивчати яку можна століттями. Протягом багатьох століть велика Піраміда Хеопса, побудована приблизно 2055 року до нашої ери, була найбільшою спорудою на Землі. Єгипетські піраміди справді вражають нас не лише своїми розмірами, але й чіткою спроектованою формою і практичністю, хочеться нагадати, що ці споруди були створені тисячі століть тому, але й досі зберігаються в кращому вигляді. Говорячи про це зараз дуже хочеться поставити питання: як древнім єгиптянам вдалося побудувати настільки чіткі конструкції, не маючи спеціальних технік, які, наприклад, використовуються при будівництві зараз? Як їм вдалося зберегти це все і досі?

  Як насправді будували Єгипетські піраміди?

  Існує безліч гіпотез щодо цього процесу, причому наука має певну інформацію про місце розташування деяких кар'єрів, про деякі з інструментів, що використовувалися при розробці каменю, при транспортування каменю до будівництва, за допомогою зубил або кирок, тощо. Розбіжності між різними гіпотезами стосуються, в основному, методів доставки та встановлення блоків, а також оцінок термінів будівництва та потреби в робочій силі. Першою людиною, яку зацікавили таємниці будівництва Єгипетських пірамід став Геродот. Так як він був першим, відповідно його гіпотеза про будову була також однією з перших, і полягала вона ось у чому: Хеопс змусив працювати на себе весь єгипетський народ, розділивши його на дві частини. Першим він наказав доставляти до берега Нілу кам'яні блоки з каменоломень, розташованих в Аравійських горах. Інші транспортували їх до підніжжя Лівійських гір. На постійній основі на будівництві працювало близько 100 000 осіб, котрі змінювали один одного кожні 3 місяці. За 10 років нарядженої праці було також побудовано дорогу, якою блоки доставлялися до річки. Геродот писав про те, що єгиптяни піднімали блоки за допомогою дерев'яних домкратів, що нагадують колиски. Ось тільки Геродот записував усе це зі слів грецьких поселенців. Та й про те, як будували великі піраміди за 2000 років, навряд чи знали і самі єгиптяни, але в цілому ця теорія-гіпотеза здається досить правдивою та наближеною до реальності. Цю гіпотезу висунув французький хімік професор Жозеф Давидовіц. Він навіть нібито знайшов рецепт такого бетону у написі на одному із стародавніх стел. Втім, проведені надалі дослідження спростували цю теорію. Геологи і палеонтологи неодноразово зазначали, що блоки були природні, цілісні, оброблені брили.

  Насправді будівництво єгипетських пірамід проходило так: спочатку міжнародна група археологів під керівництвом Ленера виявила папірус, у якому наглядач над 40 робітниками описував цей метод. Розшифровка тексту дала такі знання: спочатку єгиптяни відвели воду від Нілу і проклали через плато Гіза штучні канали. Потім будівельники з'єднали канатами дерев'яні човни, і вже за їх допомогою перевезли блоки майже до підніжжя споруди. За допомогою 3D проектування човна, який доставляв вантаж, ученим вдалося з'ясувати: лише за один рейс стародавні єгиптяни переміщали близько 1 тисячі блоків за сезон розливу річки. Підготовка до будівництва пірамід не займала багато часу: в середньому на весь процес у робітників витрачалося 5 днів.

  Блоки возили по воді на човнах до самої основи піраміди, що будується, по спеціальних каналах. Однак ця знахідка не дала відповіді на всі запитання. У багатьох випадках слідів каналів між кар'єрами та пірамідами не було виявлено. Та й річка була дуже далеко. Виконроб не розкрив і головний секрет: як вирубані вапняні гранітні блоки укладали у піраміду. Як їх піднімали на таку висоту? Гігантські блоки переміщали на спеціальних санях - упевнені вчені. На фесці часів 12 династії було зображено 122 особи, що тягли на санях-волокушах алебастрову статую. А пісок по дорозі працівники поливали водою, що полегшувало ковзання. Так ось, нідерландські фізики з Амстердамського університету експериментальним шляхом підтвердили цю теорію у 2014 році.

  Власне, тепер можна зрозуміти що піраміди будувалися не якимось чарівним чином і майже всьому є своє пояснення. У Стародавньому Єгипті ніколи не існувало гігантів, які б займалися будівництвом цих пірамід, як думали деякі не знаючи всієї правди. А вся правда в тому, що навіть у ті давні часи єгиптяни вигадували план і коригування цих пірамід, не маючи при цьому сучасних інструментів. Своїми знаннями та силами вони побудували те, на що зараз приїжджають милуватися люди з кожного куточка світу, показуючи сучасному світу, що для побудови чогось настільки великого вистачить і власних знань та вмінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар