Интернет реклама УБС

08.02.24

Веганські продукти в Україні


Авторка: Тетяна Мельник
 Вегетаріанство та веганство - відносно нові рухи в українському суспільстві, як наслідок, небагато магазинів можуть похвалитись великим різноманіттям рослинних альтернатив. Втім, веганство набирає популярності, тим самим створюючи попит. Так, наприклад, за дослідженням Київського міжнародного інституту соціології на замовлення кампанії UA Plant-Based, 65,3% респондентів готові переходити на рослинні альтернативи тваринних продуктів за доступних цін. 

В Україні існує декілька брендів, які виготовляють та поширюють веганські та вегетаріанські продукти. Серед них такі бренди як Wanted Vegan, Смак життя, Vegiland, Vegurman та інші. Рослинні альтернативи м’яса виготовляються з різноманітних інгредієнтів. До прикладу, багато брендів у своїх продуктах використовують різні види рослинного білку (соєвий, пшеничний, гороховий). Такі білки мають свої переваги перед тваринними; вони багаті на клітковину та вітаміни, часто легше засвоюються організмом. В той самий час у них є свої недоліки, до прикладу, рослинні альтернативи часто не здатні забезпечити організм усіма необхідними амінокислотами, які містяться у м’ясних продуктах. Крім звичайних рослинних білків, веганські магазини також пропонують тофу (соєвий сир) та сейтан (продукт з пшеничного білка). Магазини рослинних альтернатив допомагають урізноманітнити раціон не лише веганам та вегетаріанцям, але й людям з непереносимістю лактози та глютену. На ринку веганських продуктів пропонується соєве, вівсяне, мигдальне, кокосове, гречане та інші види рослинного молока. Альтернативне молоко менш жирне, проте зберігає свою поживність.

Веганські магазини нерідко стикаються з критикою тієї продукції, яку пропонують. До прикладу, Wanted Vegan мають у своєму Tiktok більше 9 тисяч підписників. Вони публікують не лише огляд та рецепти з власною продукцією, але й відповіді на запитання та критику. В одному з відео Wanted Vegan детально розбирають склад рослинної котлети власного виробництва, щоб пояснити, що така їжа зовсім не “хімічна” чи “небезпечна”, та загалом мало чим відрізняється від інших продуктів в супермаркеті. Крім того, Wanted Vegan позиціонують свої продукти як такі, що підійдуть будь-якому споживачу, а не тільки веганам чи вегетаріанцям. Такий підхід допомагає збільшити попит на веганську продукцію, тим самим роблячи їх більш доступними. Їхній посил у тому, що веганські продукти можуть бути нічим не гіршими за звичайні, та до того ж зможуть урізноманітнити харчування.

 З початком повномасштабного вторгнення питання веганства в Україні відкрилось з нового боку. Вегани та веганки, які вступили до лав Збройних сил України, стикнулись з відсутністю веганських армійських сухпайків, які існують в багатьох розвинених країнах. В зв’язку з цим була створена петиція, яка спонукала Верховну раду до дій, і вже в 2023 році були представлені перші вегетаріанські сухпайки, проте вони досі знаходяться в режимі тестування. Втім, деякі громадські організації, як наприклад ГО «Кожна Тварина», намагаються допомогти з вирішенням цієї проблеми, пропонують власні складені веганські меню для армії та надсилають на фронт посилки з рослинними продуктами. 


Джерело зображення: Інстаграм ГО “Кожна тварина” (kozhna_tvaryna)



Немає коментарів:

Дописати коментар