Интернет реклама УБС

09.02.24

Екологічні рішення: утилізація опалого листя


Авторка: Євгенія  Шевченко


  Щороку з приходом осені парки, тротуари та подвір’я рясно вкриває опале листя. Працівники комунальних підприємств та просто небайдужі українці регулярно змітають його докупи та виносять у спеціально відведені місця. Проте, на жаль, дуже мало кому відомо, що правильно робити з ним далі. Більшість вдається до крайнощів та просто cпалює його. Через це питання утилізації опалого листя є справжньою екологічною проблемою всієї країни. 

  Палінням опалого листя та іншого сухостою переважно займаються ті, кому маловідомо щось про компостування. Але також є люди, які вважають, що спалювати листя - корисно для навколишнього середовища. Проте всім обов’язково потрібно знати, що дим, який виділяється під час горіння, є cправжньою отрутою для довкілля та для нашого організму. Хімічні речовини, які виділяються в процесі горіння, не піднімаються догори. Вони осідають, забруднюючи води та ґрунти. 

   То що ж робити, якщо поруч палять листя? Якщо ви маєте бажання та змогу, то можете нагадати правопорушникам, що за свої дії вони повинні будуть відповідати перед законом. За спалювання листя загрожує обов’язкова адміністративна та в деяких випадках навіть кримінальна відповідальність. Згідно з законом “Про охорону атмосферного повітря” передбачений штраф від 3060 до 21420 гривень.

   Але насамперед важливо пам’ятати про власне здоров’я і безпеку. Тому якщо біля вас палять листя варто слідувати певній інструкції:

- зачинити всі вікна у своїй оселі, а біля щілин покласти вологу тканину;

- скористатися очищувачем повітря;

- відмовитися від будь-яких активностей надворі, поки повітря не стане чистим та свіжим;

- якщо протягом певного часу полум’я не гасне, то варто викликати пожежну службу.

  Нам час почати серйозніше розглядати питання установлення компостерів або організацію «теплих грядок». Адже це допомогло б вирішити проблему з палінням опалого листя та стати справжньою рятівною паличкою для нашої багатостраждальної екології.

Немає коментарів:

Дописати коментар