Интернет реклама УБС

18.04.24

Як протидіяти пропаганді?


Авторка: Олеся Заболотня

  Є такий вислів «на війні всі засоби хороші», який однозначно працює. Можна навіть не згадувати період повномасштабного вторгнення, адже російська пропаганда переслідувала нас завжди. І, якщо одні одразу помічали її, то інші не бачили її, здавалось би, у таких очевидних речах. Звичайно, що після 24 лютого більше українців почали розрізняти методи ворожої пропаганди, але все ще лишається великий відсоток тих, на кого вона впливає. І в наших інтересах навчитися протистояти їй. 

  Але методи пропаганди старі як світ. Вона завжди супроводжувала нас у багатьох сферах життя: культура, політика, спорт, музика і т.д. Також слід розрізняти такі поняття як «маніпуляція» та «пропаганда». Пропаганда має на меті добитися від людини певного типу поведінки: вірити в окрему партію або ж навіть просто не палити. Запропонована думка може навіть збігатися з нашими особистими інтересами і не завжди бути шкідливою чи пов’язаною з брехнею. Натомість маніпуляція — це вже викривлення інформації, створення неадекватної картини світу у головах людей; культивація «штучних потреб». Маніпулятор знає всі потреби,  так би мовити, потенційної жертви, щоб спонукати до її дії. Тому пропагандисти часто водночас є й маніпуляторами.  


  До пропаганди часто звертаються представники різних релігій — для поширення своїх поглядів. Вони демонстрували дива, скоєні їхніми пророками, обіцяли людям вічне життя та інші блага, якщо ті перейдуть у їхню віру. 

 З часом пропаганда ставала складнішою, більш продуманою. Безумовно, на це вплинули зміни в політиці, поява засобів масової інформації. У першій половині ХХ століття тоталітарні держави (СРСР, Німеччина, Італія) встановили контроль над ЗМІ і зробили пропаганду одним із головних інструментом державної політики. На початку ХХІ століття вже сама інформація почала використовуватися як зброя. Відповідні технології та прийоми відпрацьовує російська федерація у війні проти України. Російські військові стають лише елементом військових дій. У першу чергу ведеться війна інформаційна. 

  Фахівці дають кілька порад, як протидіяти не тільки російській пропаганді, а їй у цілому:  

- Стежте за офіційними джерелами інформації 

  Перш за все це можуть бути телеграм-канали голів держави, адміністрації чи офіційні телеканали міст. В еру технологій та соцмереж багато новин є також на сторінках Telegram, Facebook, Instagram, Twitter, але знову ж, вони мають бути офіційними, а не сторінка якогось сусіда, наприклад, який пише, що на фронті все погано. Також можна використовувати ресурси з  "білого" списку медіа: Українська Правда, Радіо Свобода та інші. 

Перевіряйте першоджерело інформації

  Якщо стикнулися з інформацією, яка видається дуже однобокою та емоційною, – обов’язково постарайтеся знайти її першоджерело. Офіційні джерела повідомляють хороші і погані новини, а також пропонують план дій і закликають зберігати спокій. Пропагандистські ж намагаються зробити все, щоб посилити паніку.  

- Звертайте увагу на подання інформації та свої відчуття від неї

  Головна відмінність інформації від дезінформації та пропаганди в тому, що перша має на меті лише одне – сповістити суспільство про щось важливе за допомогою фактів і нейтрального подання. Говорячи про дезінформацію, варто відмітити, що вона, перш за все, викликає хвилювання та паніку, а також дуже емоційно забарвлена.  

- Помічайте неузгодження. Намагайтеся наблизитися до істини

 В основі дезінформації та пропаганди зрідка є хоч якісь реальні факти, спіймати джерело "інформації" на брехні досить просто – згодом представлені раніше факти перестануть збігатися.  

  Пропаганду складно описати чітко та якимись певними ознаками. Але, в умовах війни, потрібно вчитися її розрізняти, аби не стати поширювачами пропаганди.


Немає коментарів:

Дописати коментар