Интернет реклама УБС

10.04.24

Сім див світу. На що варто подивитися?


Авторка: Вероніка Прокоф'єва
Сім див світу недарма називають дивами. Всі об'єкти по-своєму чарівно красиві та притягують своєю індивідуальністю. Для багатьох туристів, та й просто любителів помандрувати, хоча б один об'єкт має бути в списку куди варто відправитися. На жаль, у 2024 році зберіглося лише одне «диво». Інші — були сильно зруйновані природними силами чи руками людини. До речі, дехто вважає, що одне з чудес взагалі не існувало.

Великі піраміди розташовані на західному березі Нілу в місті Гіза, що на північ від Каїра. Це єдине диво світу, яке зберіглося до сьогодні.

Піраміди Гізи складається з трьох пірамід: Хуфу (Хеопса), Хафра (Хефрена) та Менкаура (Мікерімус). Кожна з царських гробниць була побудована між 2700 та 2500 роками до нашої ери. Найбільша з них - Хуфу, або Хеопса - займає 13 акрів землі та містить понад два мільйони кам'яних блоків. Ця піраміда була найвищою будівлею у світі протягом 4 тисяч років. Вища споруда була побудова лише в XIX столітті.

Висячі сади збудували біля річки Євфрат на території сучасного Іраку. За однією легендою сади були ідеєю вавилонського царя Навуходоносора II близько 600 року до нашої ери. Інша легенда передає авторство дива - цариці Семіраміді.

Сади являють собою багаторівневу каскадну терасу, на якій зростала велика кількість різних дерев, чагарників та квітів.

Це єдине диво світу, після якого не залишилося жодного археологічного доказу. Розкопки ведуться до цього дня.

Більшість вчених вважає, що існування садів — частина натхненної та поширеної, але вигаданої казки про східні сади.

Відому статую Зевса - царя богів у грецькій міфології - створив афінський скульптор Фідій. Статуя прикрашало місце проїдання Олімпійських ігор у середині V століття до н.е. Згідно з описами стародавніх поетів, статуя зображала Зевса, який сидить з оголеними грудьми на дерев'яному троні. Підлокітники трона підтримували два сфінкси. Статуя була прикрашена золотом та слоновою кісткою.

На честь грецької богині полювання Артеміди було збудовано цілий комплекс з кількома вівтарями та храмами в Ефесі, на заході сучасної Туреччини.

Храм Артеміди був спроектований критським архітектором Херсіфроном та його сином Метагеном та прикрашений знаменитими художниками стародавнього світу. Найбільш казковими із споруд були два мармурові храми, побудовані в 550 і 350 році до нашої ери відповідно.

Будівля згоріла 21 липня 356 до нашої ери. За легендою, саме цієї ночі народився Олександр Македонський. Храм підпалив грецький громадянин на ім'я Герострат, який спалив диво, щоб його ім'я увійшло до історії. Щоправда, після смертної кари уряд оголосив незаконним вимовляти його ім'я.

Мавзолей у Галікарнасі знаходиться на території південно-східної Туреччини. Це гробниця, яку Артемізія збудувала для чоловіка Мавсола. Мавзолей виконаний із білого мармуру та досягав висоти 40 метрів. Складна конструкція будівлі, що складається з трьох прямокутних шарів, поєднувала лікійський, грецький та єгипетський архітектурні стилі. Перший шар являв собою 60-футову основу з щаблів, за яким слідував середній шар з 36 іонічних колон і ступінчастої пірамідоподібної даху. На самому верху даху була гробниця, прикрашена роботами чотирьох скульпторів, і шестиметрове мармурове зображення колісниці з чотирма кіньми.

Мавзолей був значною мірою зруйнований землетрусом у XIII столітті, яке залишки пізніше використовувалися для зміцнення замку. Частину фрез витягли із замку 1846 року і помістили до Британського музею в Лондоні разом з іншими реліквіями з Галікарнасу.

Колос Родоський - величезна бронзова скульптура бога сонця Геліоса, побудована родосцями за 12 років у III столітті до нашої ери. Статуя зображувала бога сонця, що стоїть оголеним. Однією рукою божество піднімало смолоскип, а в іншій — тримав спис.

Спроектована скульптором Харесом, статуя висотою в 100 футів була найвищою у стародавньому світі. Будівництво було завершено близько 280 року до н.е., і вона простояла шістдесят років, доки не була перекинута землетрусом. Колос так і не було відновлено.

Через сотні років араби захопили Родос і продали залишки статуї як металобрухт. Точне розташування статуї все ще невідоме, як виглядав Колос — теж.

Олександрійський маяк розташовувався біля острова Фарос біля єгипетського міста Олександрія. Маяк збудували за указом Птолемея II, щоб убезпечити плавання кораблів у прибережних водах.

Олександрійський маяк збудували у 285 році до нашої ери під керівництвом архітектора Сострата Кнідського. Будівля мала три яруси з чотирма гранями, які звернені до всіх боків світу. Висота маяка сягала 120 метрів. Паливо для ліхтаря маяка доставлялося мулами у возах. Вежу прикрашали різні скульптури.

Маяк простояв тисячу років, але в 796 році нашої ери почав руйнуватися через сильний землетрус. Нині від Олександрійського маяка залишилися лише руїни колон. На його місці зараз знаходиться форт Кайт-бей, усередині якого знаходиться історичний музей.

Немає коментарів:

Дописати коментар