Интернет реклама УБС

20.05.24

Як бути в ресурсі? Базові секрети для підвищення дофаміну


Авторка: Леся Заьолотня

Сьогодні точно можна сказати, що життя проходить буквально в шаленому ритмі та люди витрачають дуже багато енергії, аби щось зробити. Особливо зараз, коли сьогодення українців потребує постійного ресурсу, аби наблизити перемогу. Навіть не враховуючи, в яких умовах ми живемо зараз, із кожним роком все більше людей потерпає від нестачі внутрішнього ресурсу. Він вже залежить від того, наскільки в нашому організму багато дофаміну.

Насправді у кожного з нас різний базовий вміст цієї речовини в організмі: і якщо одні, знаходять у собі сили роботи багато справ і при цьому залишатись наповненими, то інші навпаки, не можуть так легко братись за роботу. Проте це все можна виправити і підвищити базовий рівень дофаміну – відновити свій ресурс.



Але це тільки про сили виконувати якусь роботу. Насамперед дофамін – хімічна речовина, яка в мозку людини відповідає за насолоду та відсутність відчуття болю. Найпростіший приклад – перегляд серіалів чи солодке, так званий легкий дофамін. Так, саме він змушує нас дивитись годинами відео в ТікТок. Без нього ми навіть не могли б змусити себе їсти. Тому навчитись керувати дофаміном – найкращий спосіб нарешті роботи кроки до своїх цілей. І є три складові, які впливають на нього в нашому організмі:

- Харчування

Як вже зазначено вище, це хімічна речовина, яку виробляє наш організм. У цьому йому допомагають амінокислоти тирозин та фенілаланін. Тим самим, якщо більше споживати продуктів із цими складниками, то можна посприяти збільшенню вироблення дофаміну. Наприклад, додати до раціону яйця, сир, горіхи, шпинат чи яблука.

- Світло

Найкраще буде – уникати яскравого світла з 22:00 до 04:00. Причиною цього є хабенула, яка руйнує дофамін. Але все ж, якщо це вдається, то роботи його тьмяним та теплим

- Рух

Не секрет, що фізична активність добре впливає на організм. Після тренування організм виділяє багато різних хімічних речовин, серед яких і дофамін. Але звісно, якщо спорт чи щось дотичне до нього приносить задоволення, а не стає каторгою.



Але все ж як змусити себе робити якісь складні речі? Прийняти крижану ванну, звісно, якщо до цього немає протипоказань. В ідеалі це мало б бути хвилин 10, але для початку можна 1 чи навіть просто контрастний душ. Це неприємно звісно і боляче. Але саме відсутність цих факторів і викликає вивільнення дофаміну. Такий незвичний спосіб вивів нейробіолог зі Стенфорду Ендрю Губерман.

І також є більш приземлений метод – не починати свій день із високої активності дофаміну. Так, цієї речовини найбільше зранку. Тому, якщо день починається з годинного перегляду відео в ТікТок, то не варто дивуватись, чому потім важко встати і почати робити важливі справи. Краще розважальний контент відкласти на вечір чи другу половину дня, а зранку активно працювати.

У кожного з нас є сили, аби підкорювати життя, потрібно лише навчитись правильно використовувати свій прекрасний ресурс – дофамін.

Немає коментарів:

Дописати коментар