Интернет реклама УБС

20.05.24

Маріанська западина


Авторка: Вероніка Прокоф'єва

Маріанська западина - одна з найменш вивчених точок планети. Про причини її виникнення та мешканців западини ходить чимало фантастичних легенд, вона часто стає предметом домислів та фантазій. Розставимо крапки над «і», вивчивши відомі наукові факти про Маріанський жолоб. Світовий океан досліджено лише на 5%. Маріанський жолоб залишається одним із найтаємничіших його куточків.

Що таке Маріанська западина? Маріанська западина - глибоководний жолоб, який відомий як найглибша точка на Землі. Упадина (розлом у земній корі) утворена в місці стику двох тектонічних плит - Тихоокеанської та Філіппінської. 

Жолоб видно на більшості карт світу. Де знаходиться Маріанська западина? Вона розташувалася на заході Тихого океану і одержала свою назву завдяки Маріанським островам, які знаходяться поблизу. Впадина має форму півмісяця, що обрамляє Філіппінське море, і тягнеться на 2500 кілометрів у довжину. Ширина ринви досягає в середньому 69 кілометрів.

Яка глибина Маріанської западини? За різними даними, глибина жолоба варіюється між 10028 і 11034 метра нижче рівня моря. Якщо Еверест (найвища гора на планеті) помістити на дно Маріанської западини, її вершина опиниться на кілька кілометрів під водою. Згідно з офіційними даними, максимальна глибина Маріанської западини становить 10 994 ± 40 метрів. Джеймс В. Гарднер з колегами дають точніший показник з урахуванням усіх похибок — 10 984 ± 25 метрів. Ця точка на дні океану називається Безодня Челленджера на честь англійського судна «Челленджер», яке змогло вперше зафіксувати глибину западини.

Історія відкриття Маріанської западини. Величезна глибина розлому зумовлює високий тиск під водою. На дні цей показник досягає 108,6 МПа, що у тисячу разів вище, ніж на поверхні Землі. Проводити дослідження в таких умовах дуже складно, тому довгий час глибина і рельєф дна жолоба залишалися загадкою. Відкриття та перші дослідження Маріанської западини датуються 1875 роком. Обладнання на той час було обмежене у можливостях: максимальна глибина, яку змогли встановити британці, трохи перевищувала 8 тисяч кілометрів. 1951 року англійська експедиція знову вирушила вивчати жолоб. За допомогою ехолота вдалося зафіксувати глибину 10863 метри.

1960-го відбулося перше занурення на дно западини. Батискаф "Трієст" опустився на глибину 10 915 метрів. Прилади реєстрували дивні звуки та тіні, а сам батискаф отримав безліч пошкоджень, хоч і вважався надміцним. Це дало ґрунт для багатьох фантастичних домислів про те, що може мешкати на дні Маріанської западини. Проте наукових пояснень, що тоді сталося з батискафом, немає й досі.

Як утворилася Маріанська западина? Глибокий жолоб сформувався багато мільйонів років тому внаслідок зсуву тектонічних плит. Один пласт поринув під інший, пішов у мантію Землі та утворив западину. Вивчивши гористе дно траншеї, учасники океанографічної експедиції з Нью-Гемпшира припустили, що місцевим гірським хребтам близько 180 мільйонів років. Більш потужна Тихоокеанська плита «підповзає» під Філіппінську, утворюючи складчастість.

Хто живе в Маріанській западині? Вижити без сонячного світла і під неймовірним тиском води донедавна вважалося неможливим. Однак численні дослідження підтвердили: на дні Маріанського жолоба є життя. Місцеві жителі пристосувалися до несприятливих умов, тому мають незвичайні кольори і форми. Фауну Маріанської западини складають глибоководний вудильник (морський чорт), морські огірки (голотурії), рак-самітник, куляста медуза, що світиться, мегалодикопія, двометрові черв'яки, плоскі камбалоподібні риби та інші організми, які сьогодні мало вивчені. Мешкають тут і восьминоги мутанти, які не мають щупалець, а лише тіло у формі спідниці. Така будова дозволяє їм витримувати сильний тиск. З тією ж метою деякі види обзавелися щільною плівкою.

Маріанська западина цікава вченим первозданними таємницями, які й сьогодні залишаються загадкою для людини. Нові дослідження доводять, що вона зберігає ще безліч секретів, які доведеться дізнатися людям.

Немає коментарів:

Дописати коментар