Интернет реклама УБС

06.05.24

Стандарти зовнішності: небезпечний тиск на суспільство


Авторка: Аліна Музира


 Сьогодні за вечерею ми з друзями зачепили тему краси. З одного боку, здається, що світ стає більш толерантним, з іншого - все ще чуються відголоски старих стереотипів про "ідеальну" зовнішність.


 Стандарти зовнішності - це негласні або офіційні правила, які визначають, як люди повинні виглядати. Ці стандарти можуть базуватися на гендері, етнічній приналежності, віці, соціально-економічному статусі та інших факторах. Вони часто пропагуються через ЗМІ, рекламу та інші форми популярної культури.

  З одного боку, ми спостерігаємо розмиття жорстких канонів краси. Інтернет рясніє інформацією, люди жадібно ловлять нові тренди, мода перестає диктувати єдині правила, адже на перший план виходить індивідуальність.


  З іншого боку, звідусіль нас оточують образи "ідеальних" людей: худих, струнких, атлетичних. Досі в нашому суспільстві є тиск на тих, хто не відповідає цим стандартам, особливо на людей з пишними формами. Їх гноблять, висміюють, їм відмовляють у можливостях через те, що вони "не такі".

  Ми досі стикаємося з трагічними історіями, як, наприклад, ситуація з Лорен Фраєр, дівчиною півзахисника «Арсенала» Деклана Райса. Змушена видалити всі публікації зі свого акаунту через постійні образи та кібербулінг, вона стала жертвою жорстокого тиску через зовнішність.

  Історія Селени Гомес - черговий сумний приклад того, як тиск з боку суспільства та фанатів може руйнувати життя навіть зірок.

  Співачка публічно розповідала про те, що бореться з вовчаком, системним аутоімунним захворюванням, їй довелося приймати препарати, які призвели до набору ваги. Це стало приводом для хвилі хейту та образ в Інтернеті. Люди почали критикувати її зовнішність, порівнювати з "ідеальними" стандартами краси і навіть давати їй непрохані поради щодо схуднення.

  Після публікації фото з новим хлопцем, Бенні Бланко, співачка втратила мільйон підписників в Instagram. Багато фанатів висловили невдоволення її вибором, вважаючи, що вона "заслуговує на кращого".


 Звичайно, фанати часто відчувають емоційний зв'язок зі своїми кумирами, який може виходити за межі звичайного захоплення. Вони можуть відчувати себе так, ніби знають зірок особисто, і тому вважають, що мають право втручатися в їхнє особисте життя. Деякі фанати ставляться до зірок як до ідеалів, не розуміючи, що вони такі ж люди, як і всі. Їм важко прийняти те, що їхні кумири не завжди відповідають їхнім уявленням про "ідеального" партнера.

  Та вся ця суперечність змушує нас замислитися: чи справді ми живемо в епоху толерантності та прийняття різноманіття, чи ж стандарти краси все ще диктують жорсткі правила, за якими судять людей?

 Незважаючи на розмиття загальних стандартів, стереотипи про "ідеальну" зовнішність все ще живуть у суспільстві. Деякі люди й далі вважають, що існує єдиний правильний тип краси, а все, що від нього відхиляється, заслуговує на осуд.

 Чому ж ці стереотипи такі живучі?
 Телебачення, журнали, соцмережі, нав'язують нам нереалістичні стандарти краси. У багатьох культурах "красива" зовнішність асоціюється з успіхом і статусом. Жінок часто засуджують за "недоліки" зовнішності, а чоловіків - за "недостатню" мужність.

 Як же нам, простим людям, боротися з цими шкідливими уявленнями у повсякденному житті? Звичайно почати з себе!

- Відмовся від мови, що підкреслює "ідеальність":

  Не вживай фраз на кшталт "Вона така худенька!", "Він такий красень!", "Якби я мала таке волосся...".

  Зосередься на компліментах, які не стосуються зовнішності: "Ти така розумна!", "Ти мені подобаєшся за твою доброту", "Ти мене завжди розвеселяєш".

  Уникай обговорення зовнішності інших людей:** Не пліткуй про фігуру, одяг чи старіння інших.

-  Будь прикладом для наслідування

 Не скаржися на свою зовнішність: Не говори про те, що ти "занадто товстий", "занадто худий", "не красивий".

 Підкреслюй свою унікальність: Ділись з друзями та знайомими своїми талантами, захопленнями, досягненнями.

  Одягайся так, як тобі подобається: Не намагайся втиснутися в рамки стереотипів про "модну" чи "сексуальну" зовнішність.

- Підтримуй інших:

  Не критикуй зовнішність інших людей: Не роби зауважень про їхню фігуру, одяг, макіяж.

  Захищай тих, хто стикається з осудом: Виступай проти булінгу та дискримінації за ознакою зовнішності.

 Пропагуй різноманіття: Ділись фотографіями, статтями, відео, які демонструють красу в різних її проявах.

- Розвивай критичне мислення:

  Не вір сліпо тому, що ти бачиш у ЗМІ: Аналізуй рекламу, глянцеві журнали, соціальні мережі.

 Став питання: Чому нас намагаються переконати, що краса буває лише однією?

 Шукай альтернативні джерела інформації: Читай статті та книги, які пропагують бодіпозитив та різноманіття.
 Боротьба зі стереотипами про красу - це не просто питання естетики, це питання людської гідності та рівності. Кожна людина, незалежно від зовнішності, має право на щастя, повагу та можливість жити повноцінним життям. 

  Давайте пам'ятати - краса йде зсередини, а різноманіття - це наша сила. Разом ми можемо змінити світ на краще, де кожна людина буде почуватися комфортно у власній шкірі.

Немає коментарів:

Дописати коментар