Интернет реклама УБС

06.05.24

Турбота про себе (частина третя)


Авторка: Валентина Ліскевич

  Сьогодні ми погоримо про сон та його необхідність в нашому житті. 

  Самопочуття кожної людини напряму залежить від якості та кількості сну, звичайно, багато чого іншого впливає на наше життя, але сон є одним з найважливіших факторів. 

  Доросла людина в середньому має спати мінімум 7 годин на добу, в основному кількість годин залежить від самої людини, комусь достатньо 7 годин, комусь – 9, а комусь і 6 годин буде достатньо щоб виспатись. 

  Якщо спати менше аніж 7 годин на добу, то можна зібрати собі досить великий «букет» захворювань, а саме: 

діабет;

високий тиск, інсульт:

збільшення ваги;

порушення імунної системи;

різні порушення психологічного стану

депресія.

  При недосипанні, росте великий ризик збільшення автомобільних аварій, адже під час водіння потрібно всю увагу концентрувати на дорозі, а якщо людина не виспалась, то концентрування уваги на чомусь стає значно важчим, уповільнюється швидкість реакції, людина не одразу розуміє, що саме відбувається в даний момент, багато людей кажуть, що водити автівку набагато важче, якщо не виспався, аніж навіть в трохи нетверезому стані, бо в нетверезому стані людина хоч трохи, але усвідомлює, що відбувається (залежить від рівня нетверезості). 

  Як саме покращити якість свого сну, привчити себе до цього та насолоджуватись новою звичкою:

  Визначте для себе коли вам буде зручно або коли потрібно лягати спати та прокидатися, але зберігаючи добову норму часу. Побудуйте собі графік, заведіть будильники та притримуйтесь цього графіку хоча б тиждень, прослідкуйте, чи достатньо особисто вам 7-ми годин на добу, якщо ні, на наступному тижні спробуйте збільшити або зменшити кількість годин сну, знову протестуйте тиждень такий режим. Проаналізуйте ваше самопочуття на протязі цих тижнів та визначте при якій кількості годин сну ви відчуваєте себе на протязі дня краще. 

  Створіть комфортні умови для вашого сну. Вимкніть основне світло в кімнаті, увімкніть фонове світло (нічник, лед-стрічка в режимі теплого світла та без перемикань, свічка (але обов’язково не забудьте її погасити) та інше). Провітріть кімнату, підготовте своє ліжко.

  Вимикайте електронні прибори, такі як телевізор, телефон, комп’ютер та інші хоча б за 30 хвилин до сну.

  Бажано не їсти багато перед сном, не вживати алкоголь мінімум за 4-ри години до сну, та не вживати напої в яких є кофеїн за 6 годин до сну, також не пийте дуже багато води перед сном, не курити, якщо ви курите прямо перед сном.

  Не їжте в ліжку, не дивіться телевізор, залиште це місце лише для сну.

  Якщо тренуватися на протязі дня та займатися фізичною активність – це вам допоможе швидше заснути.

  Притримуючись цих неважких правил ви зможете налагодити свій режим сну та відчувати себе бадьорими на протязі усього дня. 

  Сон – це перш за все про здоров’я!

  В наступній частині розглянемо догляд за собою і як він впливає на нашу буденність.


Немає коментарів:

Дописати коментар