Интернет реклама УБС

09.05.24

Чи існують талісмани?


Авторка: Олеся Заболотня


  Часто в нашому житті замість того, щоб подумати та проаналізувати якусь подію, інколи ми намагаємось знайти причину тому чи іншому. І тоді починаємо думати: «не з тої ноги встав», «точно, вчора в гороскопі..», «зі мною не було щасливої монетки» чи щось з цього. Та чи насправді існують поняття долі, гороскопи і взагалі чому в це вірять люди? 

 Насамперед важливо знати, звідки взагалі з’явилась тенденція надавати речам «магічного сенсу». Слово «удача» походить від німецького «Gelücke“ і означає «мати успіх», «легко досягати». Чітко неможливо сказати, коли почався цей «тренд». Віра людей давня, як сам світ. Звісно, що коріння цього проросло з часів наших пращурів. Магія і все споріднене їй тісно пов’язані з первісним мистецтвом, оскільки давні люди вірили в магію. Переконання полягало в тому, що ритуали, малюнки, фігурки, пісні та танці мали чудодійну силу та мали знищувати злих духів та забезпечували успіх у полюванні або битві. Також первісні люди вірили в магічну силу окремих предметів, таких як талісмани та амулети. З еволюцією, звісно, все змінювалось, але ми все ще шукаємо пояснення всьому, наприклад, у нумерології, матриці долі, гороскопі. У такі моменти можна провести аналог з релігією: людина отримує відчуття стабільності, сили, за допомогою перенесення відповідальності за себе на якусь певну річ. 


 Безумовно, віра має значення. Навіть знаменитості бувають зациклені на цьому, як, наприклад, знаменитий ірландський кіноактор Колін Фаррелл, головним талісманом якого є боксерські труси, які він вдягає на зйомки нових фільмів – і як наслідок має блискучий результат. Проте і тут наука  має пояснення. Віра в обереги впливає на психіку та ефективність. Не секрет, що якщо людина впевнена у своїх силах, смілива, то вона досягає більшого. Талісман бере на себе роль легкого дофаміну, який сприяє рішучості певної дії. 


  Але є й інша сторона медалі. Якщо людина забобонна настільки, що, якщо втратить чи просто забуде взяти свою «щасливу монетку», то почне труситись та вважати, що нічого не вийде. А як відомо, під час сильного стресу таке дійсно може статись. Це все психосоматика. Тому психологи не радять надавати речам настільки важливого значення. Насамперед все залежить від нас самих. Якщо презентація на важливу конференцію є, була попередня підготовка, то все пройде чудово навіть за втрати талісману. Але якщо, дійсно, замість цього ви били байдики, то ніяка «монетка» не допоможе. 

 Це справа кожного -  надавати речам значення, читати гороскопи і вірити їм чи ні. Та пам’ятайте, що насамперед варто навести лад у думках та вірити у свої сили, а талісман – це всього лише матеріальний спосіб втілення віри.

Немає коментарів:

Дописати коментар