Интернет реклама УБС

12.06.24

Літературні жанри: що це таке та які бувають?


Авторка: Вероніка Прокоф'єва

 Що таке літературні жанри? Це ознака тексту, що свідчить про його типові параметри. Тобто кожен літературний твір має набір особливих характеристик, який поєднує його зі схожими творами. Вперше про літературні жанри заговорили тисячі років тому. Античний філософ Аристотель у трактаті «Поетика» запропонував свою класифікацію. Мислитель дав перелік жанрів, які об'єднав у три напрями: оповідальний, ліричний та драматичний. Список було закріплено та не підлягав змінам. Кожному автору слід визначити жанр свого твору і суворо дотримуватися запропонованих параметрів.
 Класифікація тривалий час бралася за основу. У вісімнадцятому сторіччі підхід змінився. Деякі жанри стали неактуальними і зникли, інші, навпаки, з'являлися і набули популярності. Цей процес відбувається досі: автори вільні обирати форму свого твору та вигадувати нові жанри. Створити єдину чітку класифікацію дуже непросто, тому сьогодні у літературознавстві жанри об'єднані у три великі групи.

 Які бувають літературні жанри? За формою оповідання їх ділять на три роди:

  Епос, до якого входить: твори, в яких автор, чи то безпосередньо від себе, чи від імені вигаданої особи показує життя, його події та явища в розвитку. Жанри епічних творів: казка, легенда, роман, оповідання, новела, повість тощо.

  Лірика - перевага віршовані форми. Вони акцент зміщений вираження внутрішніх переживань і почуттів. Тут герої та події пізнаються не через об'єктивні всебічні описи, а через емоційне ставлення письменника. При цьому читач повинен дізнатися у творі себе та перейнятися емоціями автора. 

 Які бувають ліричні жанри? Традиційні представники лірики: Ода — хвалебний вірш, присвячений визначній людині чи події. Елегія - віршований філософський роздум про перипетії життя. Епіграма - твір, покликаний висміяти людину чи подію. Послання – лист-звернення. Романс - невеликий твір, що пробуджує почуття та фантазію. Крім цих, існують такі жанри, як сонет, гімн, курйозний вірш та ін.

  Драма - рід жанрів, в яких події викладаються через слова та дії героїв. Відмінна риса драматичних жанрів у цьому, що текст складається переважно з реплік персонажів, а авторські описи викладено у коротких ремарках. Характери героїв розкриваються через їх мовлення та вчинки.

 Що належить до драматичних жанрів?

 Драма - твір, побудований на конфлікті, однак позбавлений трагічних подій. Його сюжет розкриває протистояння героя суспільству, подій, себе, 

  Трагедія – жанр, схожий на драму, у якому головний герой стикається з непереборною перешкодою та гине.

 Комедія – твір, заснований на комічній ситуації. Вона з гумором викриває негативні соціальні та побутові явища, її фінал — легкий та смішний.

  Трагікомедія - суміжний жанр, який у кумедній формі зображує сумні події.

 Знання про літературні жанри допоможуть краще зрозуміти задум автора та оцінити його майстерність. Також знання допоможе краще сприйняти твір та зрозуміти його суть, що є не менш важливим.   Використовуйте підказки, щоб легко визначати, до яких жанрів відносяться твори, та не плутатися.

Немає коментарів:

Дописати коментар