Интернет реклама УБС

10.06.24

«Люди, які себе поважають, проводять аналіз води»



Інтерв'ю підготувала: Аліна Музира


  Товстоног Віра Семенівна - лікар загальної гігієни, Броварської районної філії державної установи, Київський обласний центр контролю профілактики хвороб. Працює у цій філії у відділі епідеміологічного нагляду та спостереження і профілактики інфекційних захворювань.

- Почнемо з пояснення, для людей, які не знайомі з цією галуззю медицини, що саме робить ваша установа?

- Ми проводимо дослідження атмосферного повітря, ґрунту, води, а також води з відкритих водойм. Оцінюємо умови навчання, харчування та відпочинку дітей у закладах освіти, закладах відпочинку та оздоровлення. Аналізуємо інфекційну захворюваність населення, беремо участь у розслідуванні причин виникнення інфекційних хвороб, неінфекційних захворювань, харчових отруєнь та отруєнь хімічного походження. Розслідуємо випадки забруднення навколишнього середовища, що негативно впливає на стан здоров'я населення. Проводимо санітарно-освітню роботу з профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань, пропагуємо здоровий спосіб життя. Також беремо участь у розслідуванні скарг та звернень громадян, тісно співпрацюємо з органами виконавчої влади та самоврядування для забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення.

- Ви займали керівні посади, чому пішли з них? Можете розповісти про свою кар'єру в Броварській районній філії ДУ "Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України?"

- Я розпочала свій трудовий шлях у 1983 році на посаді лікаря з гігієни дітей та підлітків у Броварській районній санітарно-епідеміологічній станції (нині

– Броварська районна філія ДУ "Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України").

  Згодом, протягом наступних років, я обіймала посади завідувача відділення гігієни дітей та підлітків (1991 рік), завідувача санітарно-гігієнічного відділу (2001 рік) та заступника головного державного санітарного лікаря Броварського району (2018 рік).

  У 2018 році мене було призначено на посаду директора Броварської районної філії. Можливо, я б і досі очолювала цю установу, якби не почалася повномасштабна війна в Україні. У березні 2022 року в мене народилася внучка, і через сімейні обставини, пов'язані з окупацією Броварського району російськими військами, я була змушена евакуюватися з сім'єю. Щоб мати можливість піклуватися про онуку та бути поруч з родиною, я написала заяву на переведення на посаду рядового лікаря.

- Взагалі, такого органу, як санітарно-епідеміологічна станція, більше не існує. Його замінив відділ ГУ Держпродспоживслужби. Яка ваша думка стосовно цього? Чому це було зроблено, і які наслідки це мало?

- Я вважаю, що це була певною мірою помилка, тому що після ліквідації санітарно-епідеміологічної служби, Держпродспоживслужба, в якій переважно працюють ветеринари та фахівці з Міністерства сільського господарства, не має достатніх знань, навичок і досвіду для запобігання і профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань, а також харчових і хімічних отруєнь.

- Шукаючи інформацію, дізналась що з 1 жовтня 2023 року окремі положення в системі громадського здоров'я скасовують необхідність отримувати висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

Як це вплинуло на якість продукції?

- Звичайно, ці висновки зараз видає Держпродспоживслужба, а не ми. Як вони видаються, важко сказати, адже це інша структура і служба. Вони повинні видавати або не видавати ці висновки, і ми бачимо лише кінцевий результат. Буває, що декларація виробника на продукцію має формальне значення і повністю не відповідає вимогам. Всі якісні показники повинні бути вказані, щоб підтвердити відповідність продукції державним стандартам. Однак іноді зустрічаються скорочені схеми, де відсутні, наприклад, умови та термін зберігання, або не вказується вміст токсичних хімічних речовин і мікробіологічні показники. Отже, важко сказати, що продукція гарантованої якості завжди відповідає всім необхідним стандартам.

- За статистикою після ліквідації санстанції та впровадження додаткових постанов про те, що не обов'язково отримувати висновок, чи є випадки менш якісної продукції?

- Це не реєструється, не контролюється належним чином тепер.

  Раніше, перед отриманням висновку, проводилися обов'язкові обстеження і лабораторні дослідження. Зараз підприємства можуть відкриватися самостійно і не завжди реєструються у Держпродспоживслужбі. Ця служба повинна видавати експертні висновки і проводити реєстрацію таких закладів, але іноді підприємства обходять ці вимоги, відкриваючись без експлуатаційного дозволу та експертизи.

  В результаті, такі підприємства виробляють і реалізують продукцію без відповідних документів, що категорично заборонено. Продукція, від лаврового листа до м'ясопереробних і рибопереробних підприємств, повинна мати відповідні висновки державної експертизи.

- Під час повномасштабного вторгнення, коли окупанти заходили на територію Броварського району Київської області, де знаходиться ваша філія, це стовідсотково мало наслідки. Які наслідки ви помітили з професійної точки зору?

- Вони унеможливили нормальне життя місцевих жителів, принесли розруху, залишили значну частину людей без житла, зробили їх каліками та зруйнували десятки будівель. Їхньою метою було зруйнувати харчові підприємства, щоб залишити нас голодними, а також підприємства енергетичної інфраструктури, заклади освіти, дитячі садочки та загальноосвітні заклади.

  Прильоти ракет, бомби та снаряди негативно вплинули на навколишнє середовище району. Моніторинг довкілля у деокупованих населених пунктах показав негативний вплив не тільки на ґрунт і атмосферу повітря, але й на підземні джерела водопостачання. У значній частині свердловин питної води було виявлено перевищений вміст нітратів, нітритів, амонію, марганцю, загального заліза, фторидів та інших показників.

  Вода є життєво важливим ресурсом. Вона потрібна для приготування їжі, забезпечення гігієнічних вимог та утримання належного санітарного стану житла. Тому якість води дуже турбує наших фахівців. Люди, які себе поважають, повинні проводити аналіз води, яку вони споживають, щоб знати, яку воду вони вживають разом зі своїми родинами.

- Це дуже корисна інформація, і я думаю, що люди точно дослухаються і, можливо, проведуть аналіз води у себе вдома.

- Вашою філією все одно мають користуватися люди, наприклад, власники продукції та організації?

  Так, вони користуються нашими послугами через укладення угод для проведення відомчого контролю. Цей контроль охоплює якість продукції, санітарно-гігієнічний режим на підприємстві, якість води та сировини, обстеження персоналу. Тобто люди мають документи, які підтверджують якість їхньої продукції, стан персоналу та водопостачання, відповідність державним стандартам. Наші лабораторії проводять дослідження не лише м'ясних, рибних та овочевих продуктів, а й інших, таких як закваски, добавки, харчові речовини. Таким чином, підприємці, які серйозно ставляться до своєї діяльності, можуть гарантувати якість своєї продукції та зберегти довіру споживачів.

- О, приємно чути, що є такі совісні підприємці. А взагалі, як на вашу особисту статистику, скільки таких підприємців звертається до вас?

- На жаль, їх не так багато, але кількість почала зростати з минулого року, з 2022 року. Раніше було складно, багато людей виїжджали, закривали підприємства, і так далі. Проте у 2023 році зросла кількість тих, хто звертається до нас, іноді навіть із запитами на елементарні дослідження, наприклад, як якість піску у пісочницях у наших дитячих садках або ліцеях з дошкільними групами. Частину досліджень ми проводимо моніторингом, а частину їх нам замовляють, щоб мати ідею про умови, в яких виховуються їхні діти. Ми аналізуємо атмосферу у групових приміщеннях, харчування на кухнях, якість піску на наявність металів, мікробіологічні параметри, і так далі. Таким чином, коло звернень розширюється, і люди починають більш свідомо ставитися до цього.

- Які важливі моменти ви б хотіли, щоб люди виокремили та запам'ятали після читання цього інтерв’ю?

  Хочу підкреслити, що поважні громадяни, так само, як і всі ми, повинні бути уважними до якості води, яку ми споживаємо. Не ризикуйте з невідомих джерел або в магазинах з неперевіреною продукцією, особливо на стихійних ринках. Також, використання власного джерела водопостачання є найкращим варіантом, оскільки це не лише дешевше, але і сприяє здоров'ю, уникаючи можливих проблем.

  Інша важлива тема - особиста гігієна. Не забувайте ніколи мити овочі та фрукти перед вживанням, а також регулярно мити руки. Навчіть своїх дітей цим простим правилам, які допоможуть зберегти здоров'я та уникнути багатьох хвороб, особливо в епідемічні періоди.

  А щодо дозвілля, важливо займатися спортом та брати участь у літніх загартовувальних процедурах, але завжди слід пам'ятати про безпеку. Якщо біля озера або річки ви бачите знак "Купатися заборонено, це не просто так.

  Зазвичай, таке попередження свідчить про мікробне забруднення води, яке може становити серйозну загрозу для здоров'я.

  Бережіть себе і своїх близьких.

Немає коментарів:

Дописати коментар